Witte winterjas

Vandaag ga ik eindelijk de bollen in de grond zetten. Het is er steeds niet van gekomen en het begint nu toch echt te dringen. Als ik de gordijnen open schuif, zie ik sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. De bollen zullen nog even moeten wachten.

De grond is bevroren en sneeuwvlokken vallen gestaag naar beneden. Mijn plan om vandaag de bollen te planten wordt gedwarsboomd. Maar mooi is het, prachtig. Ik zet me voor het raam en kijk naar het steeds dikker wordend pak sneeuw. En naar de vogeltjes die af en aan vliegen van en naar het voederhuisje. Sneeuwherinneringen komen boven drijven. Jan vertelt over de winter dat z’n familie uit De Antillen voor het eerst over is. Tante Lenie, de zus van z’n moeder, met man en kinderen. Nichtjes en neefje hebben nog nooit in hun leven sneeuw gezien. En dan heeft het ’s nachts ineens gesneeuwd. Neefje Marcello van vier komt in z’n ogen wrijvend uit bed, ziet door het raam de witte wereld en rent naar buiten. Op blote voeten en in z’n onderbroek. Hij duikelt over het witte tapijt, stopt handen vol sneeuw in z’n mond. Hij is door het dolle heen en gilt alleen maar: ‘Suiker, kijk eens, allemaal suiker!’ Jan moet weer lachen als hij eraan terugdenkt. Ook de tintelende handen en natte voeten tijdens ijspret zijn we niet vergeten. En het heerlijke opwarmen daarna, met chocolademelk of erwtensoep. Ik denk terug aan mijn eerste witte winter. Sneeuwballen gooien op het plein van de katholieke meisjesschool. Rennen, gooien, lachen… Pure pret. Maar dan treft een sneeuwbal het gezicht van een van de patrouillerende nonnen. Keihard. Zuster Geralda valt en gilt. Grote wond, veel bloed. De andere zusters schieten te hulp, de kinderen worden naar binnen gedrild. De dorpsdokter komt aangesneld. De volgende dag wordt er een algemeen sneeuwballenverbod afgekondigd. In de gelanceerde sneeuwbal was een grote, scherpe steen gekneed. Per ongeluk, daaraan wordt door niemand getwijfeld. Maar evenzogoed, uit met de pret. Ik kijk weer naar buiten. De hele tuin heeft een witte winterjas aangetrokken.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>