Boekenwinter

Fijn hoor, dat lezen bij de kachel. Maar nu vind ik het wel genoeg. M’n ogen worden schoteltjes. Mijn gewrichten raken verstijfd in de zitstand. Over driehonderd pagina’s moet het voorjaar zijn.

Het lot van de familie Meijer van Charles Lewinsky; De waarschuwer van Karin Fossum; Perenbloemen bloeien wit van Gerbrand Bakker; Herfstlied van Simone van der Vlugt; Asta’s ogen van Eveline Stoel; Ik haal je op, ik neem je mee van Niccolò Ammaniti; De middagvrouw van Julia Franck, Staal van Silvia Avallone; De verborgen geschiedenis van Courtillon van Charles Lewinsky; De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano; Italiaanse schoenen van Henning Mankell; De Ierse tuin van Tara Heavey; De Daisy Sisters van Henning Mankell; Het winterpaleis van John Boyne.

Dat zijn de boeken die ik van de winter gelezen heb. En dit is de min of meer gecensureerde, intellectueel verantwoorde boekenlijst. Want ik verzwijg dan even de trivialectuur die ik tussendoor ook nog weggewerkt heb. Zoals de tiendelige reeks over inspecteur Wallander van Henning Mankell, en drie dikke pillen van de Ierse ‘feelgood’ auteur Maeve Binchy. Ik heb het opgemeten: anderhalve meter in de boekenkast heb ik de afgelopen maanden geconsumeerd. Na een opstandige ontkenningsperiode moest ik uiteindelijk toegeven dat ook voor deze hardnekkige tuinierster er buiten echt niks te doen was. Nog even heb ik mijn energie gestopt in binnenklusjes, zoals het reorganiseren van kasten, zolder en kelder. Om uiteindelijk met tegenzin te berusten in een statisch binnenseizoen en in ruststand te glijden. Maar dat winterreces heeft lang genoeg geduurd. Ik ben nu Vaslav van Arthur Japin aan het lezen. Als ik dat uit heb, is het winterreces afgelopen, heb ik beslist. Prachtig boek trouwens, daar niet van. Maar het is genoeg geweest. Het voorjaar krijgt nog driehonderd pagina’s uitstel. Maar dan moet het echt zover zijn.

3 comments to Boekenwinter

 • karen

  Hoi Trix

  Wie heeft die kekke laarzen nu gewonnen….?? haha heb ze toch niet nodig…..(hebben een tuinman!) erg he? Maar ik heb andere talenten…..

  gr Karen

 • jeannet breij

  ik zie alleen maar korte stukjes tekst. zou graag de stukjes lezen over de tuin. doe ik iets niet goed? ben zelf een tuinfanaat en heb her en der in huis al zaailingen staan.
  graag hoor ik er van
  Jeannet

 • Bernadette

  Ha die Trix,
  Je leesnelheid in ogenschouw genomen moet je nu zo onderhand wel de laatste bladzijdes van je boek hebben omgeslagen en zie het is mooi weer! Geweldig toch ?
  Ik vind het knap van je die anderhalve meter, want ikzelf heb altijd moeite om wakker te blijven als ik aan het lezen ben en zeker wanneer het binnen knus en warm is.

  Wil ik nog even ingaan op de vraag van Karin over de kekke laarzen. Die heb ik gewonnen, joepie! De dag nadat ik ze had ontvangen heb ik er meteen mijn post mee kunnen bezorgen door zo’n 40-centimeterhoge sneeuwmassa. Dat was boffen ! Ik koester ze als een kostlijk bezit en ik weet zeker dat ze een lange trouwe dienst tegemoet gaan.

  Lieve groet,Bernadette

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>