Vogeldrama

Een merelechtpaar heeft een onhandige plek uitgekozen om een nest te bouwen.  Tenminste, dat vinden wij.  Maar het stelletje zal daar anders over denken. Juist gezellig knus, zo bij ons op de veranda.

Meneer en mevrouw Merel vliegen af  en aan. Takjes, pluisjes en touwtjes verdwijnen in rap tempo in de sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) die tegen de pilaar van de veranda groeit. We kunnen het van dichtbij volgen, want onze stoelen staan zo’n twee meter van de plek vandaan. Na een paar dagen is het nest klaar en zien we steeds het kopje van de moeder in spe tussen de takjes uit piepen. Als mevrouw even weg is en ook meneer uit de buurt, kijken we snel of er al eieren liggen. Drie mooie blauwe eitjes schitteren als kralen in de wirwar van takjes en draadjes.

Op een dag horen we zacht gepiep en zien we drie naakte babyvogeltjes. Stresstijd voor pa en ma Merel!  Ze zijn de hele dag druk met de catering. Wormpjes en insectjes zijn niet aan te slepen. Als ik op m’n hurken onkruid aan het wegschoffelen ben, komt moedermerel gehaast bijna op m’n hand te zitten om de aan de oppervlakte gekomen wormen weg te kapen.

De jonkies veranderen van weerloze, naakte schepseltjes in verige bolletjes. Het wordt krap in het woninkje en nu en dan zien we al een van de mini-vogeltjes klapbewegingen maken met de vleugels. Ook poes Does heeft door dat er iets gebeurt bij de pilaar. Ze staat op scherp. En hoewel ze doof is, lichtelijk autistisch ook,  en niet al te behendig in prooi vangen zijn we voortdurend alert.

Nummer een vliegt uit. Twee dagen later nummer twee. Alles gaat goed. De twee kleintjes vliegen kleine stukjes en scharrelen gezellig rond. Ze worden gevoerd en bewaakt door paps en mams en door Jan en mij. Maar waar blijft nummer drie? Die zit nog steeds op het nest. Een week verstrijkt en ze zit er nog steeds. Ik begin me zorgen te maken. Ik sta om half 7 in de ochtend bij de pilaar en kijk het mereltje in de oogjes. Ik moet zo de trein pakken naar Amsterdam om een dagje op de redactie van Tuin&Co te gaan werken. Wat is er met dat beestje aan de hand? Het is niet verstoten door z’n ouders, want die komen haar nog steeds voeren.  Ze probeert te vliegen op het nest, want ik zie en hoor de vleugels klapperen. Is ze gehandicapt? Iets gebroken? Verlamd? Zal ik haar uit het nest halen om te kijken of ze iets mankeert? ‘Niet doen’, zegt Jan. ‘Als je je hand in het nest stopt, ruiken de ouders de vijand en stoppen ze met voeren. Dan overleeft ze het niet’. Ik doe niks en vertrek naar het station. Tussen de middag bel ik Jan en vraag of het mereltje uitgevlogen is. Het blijft even stil aan de andere kant van de lijn, en dan: ‘Ze heeft het geprobeerd, en toen zichzelf opgehangen. Ze hing dood aan het nest. Haar pootje zat vast met een stukje plastic touw. Ik heb haar net begraven.’  Ik neem het mezelf erg kwalijk dat ik niet ingegrepen heb. Het beestje zat al die tijd vast met een pootje en heeft zich alleen maar verder in de nesten gewerkt. Letterlijk in dit geval.

P.S.  Pa en ma Merel hebben niet lang getreurd en zijn al snel een nieuw nest gaan bouwen. Weer op de veranda, maar nu in de sterjasmijn tegen de andere pilaar. We horen daar zacht gepiep uit klinken…

16 comments to Vogeldrama

 • Peter Coopmans

  Hoi Trix,
  Heel jammer van dat ene kleine mereltje.
  Denk maar zo, ik heb mijn best gedaan.
  Wij hadden een stelletje in ons vogelhuisje met 7 jonge pimpelmeesjes. Goed gevolgd.
  Het was heel mooi om ze allemaal na elkaar te zien uitvliegen. Ja de natuur prachtig. Jullie tuin ligt er ook heel mooi bij.
  Groetjes ook voor Jan,
  Peter en Joop

 • Trix

  Ja, ik ben er best verdrietig om en voel me toch schuldig. Misschien had ik het beestje kunnen bevrijden uit het touwtje.

 • karen

  O Trix wat erg!!!!!!!!!!!!

  Tranen in de ogen (echt…). Op dit moment kan ik natuurlijk om alles janken, maar dit is echt heel erg… Maar tis niet jouw schuld!!

  Vader en moeder hebben verkeerd nestmateriaal (plastic touwtjes) gebruikt….Hadden ze maar meer iQ (en zo overleven de kleintjes van slimme merels wel alledrie….) En andere bespiegelingen…(zal ik ook een column gaan schrijven…? Over Karen’s dagelijkse frustraties… Trek het je niet aan. Die kleine was anders wel snel in een auto-ongeluk verwikkeld geraakt, wegens te weinig verkeersregelkennis. Sorry hoor, grapje. Tuurlijk is dit heel erg, maar in deze kwestie was geen goede keuze mogelijk….
  Groetjes Karen

 • Trix

  Ach arme Karen. Het spijt me dat ik je aan het huilen gemaakt heb. En je hebt het al zo zwaar. Duizend excuses. Wel lief dat je een commentaartje geschreven hebt.

 • jeannet breij

  jammer hoor…voor de merels. ze zingen zo mooi. bij ons in de achtertuin komen voor het eerst in jaren weer musjes…een groep kun je het wel noemen. dit is nog nooit gebeurd hier. we zien wel veel koolmeesjes, af en toe pimpelmeesjes en soms iets aparts dat ik eerst op moet zoeken.
  hartelijke groet
  Jeannet

 • Sonja

  Hallo Jan en Trix.

  Wat een verhaal zeg, echt zielig.
  Ja achteraf denk je had ik maar……., maar voel je niet schuldig. het argument om het niet te doen was echt heel redelijk.

  Nou lieve broer en schoonzus ik hoop dat jullie nog lang kunnen genieten van de capriolen van het merelgezin.

  liefs en groeten Sonja

 • Hoi Trix,

  Het is jammer dat het gebeurd is maar dat moet je jezelf niet verwijten hoor. Het zal wel vaker gebeuren op deze manier maar daar heb je dan geen weet van en nu het in je eigen tuin is voel je je schuldig.
  Het is hier ook wel gebeurd dat we op een morgen dode jonge merels in de tuin vonden en het nest uit de boom gehaald was door…. ja, een poes of misschien een ekster? Dan kijk je ook raar op en valt het zo tegen om ze niet uit te zien vliegen.
  Nu zit er weer een nest in de bolacacia van een merel. Ik denk dat ze zit te broeden maar heb niet gekeken omdat het heel moeilijk te zien is en het niet wil verstoren.
  Benieuwd wat er van komt. Ik heb nog geen activiteit van een poes ontdekt die er een oogje op heeft. Wij hebben zelf geen huisdieren maar er komt wel eens een poes uit de buurt over de muur geklommen.
  Hopenlijk gaat het nu met het 2e nest wel goed bij jullie.

  groetjes Teuni

 • Augustus

  :`( traantje

 • Trix

  Dag Jeannet, De musjes zijn in opmars! Heel goed, want de populatie was aan het uitdunnen. Leuk te horen dat jij een grote familie musjes in je tuin hebt. Sinds ik het hele jaar door de vogels voer, hebben wij ook volksstammen musjes. Zo gezellig!

 • Trix

  Hoi Sonja, Het nieuwe merelgezin is al gemaakt. De kleintjes beginnen zich te roeren. Nu maar hopen dat zich geen ellende voordoet.

 • Trix

  Hoi Teuni,
  Ik hoop zo voor je dat er voor het merelnestje bij jou in de bolaccacia een gelukkige toekomst in het verschiet ligt. Jaag de poes maar weg!

 • Trix

  Hoi Augustus Louis,
  Een traantje geplengd? Ach arme…

 • Beste Trix,

  Naar zo een onbedoelde suïcide in jullie paradijselijke tuin.
  Om het leed te verzachten heb ik nog wel wat gebroed voor adoptie.
  Duif, merel, lijster, verschillende soorten mees, en ook nog eenden,
  alle van Gooise huizen dus goede afkomst.
  Laat het me weten dan probeer ik ze te vangen.
  Groet ook voor Jan,
  Peter en Gracia

 • Trix

  Hoi Peter,
  Lief, je adoptie-aanbod. Maar laat die beestjes maar lekker vrij rondfladderen in het Gooi.

 • jeannet breij

  wat gaat de tijd snel voorbij…. ik zie dat het laatste berichtje van juni is… inmiddels ben ik druk bezig om mijn achtertuin opnieuw in te richten. het gaat nog niet zo voorspoedig maar ja, dat komt wel. In de moestuin staat nog veel te wachten om geoogst te worden. we hebben afgesproken om vanavond de stokbonen op te ruimen zodat we de stokken op kunnen bergen
  hartelijke groene groet
  jeannet B

 • Bill

  Toen ik een huis in Enschede had haden wij ook ons paar “huis-merels”. De nest was elders, maar zij kwamen altijd langs toen ik aan het gras maaien was en allerlei beestjes omhoog wervelde. “Kom op jonge, sneller maaien, wij willen eten halen.” Eventueel waren ze zo tam dat ze binnen een meter van ons aan tafel kwamen op terras, om brokkies uit de bak van de poes te stelen.
  Groeten van een collega, zie ietsheelanders.nl.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>