Verkocht!

Wat er in drie weken tijd kan gebeuren! Zoveel dat ik geen tijd had om er verslag van te doen. Ons huis is verkocht, het voorlopige koopcontract getekend, de verhuisdatum is geprikt, de verhuizer geboekt…  Het passeren van de koopakte is gepland op 1 maart. Help! Dit gaat wel héél snel.

Na die eerste verschrikkelijke kijkdag verloopt alles heel anders dan ik heb kunnen denken in mijn neerslachtige stemming. Makelaar Maureen belt de volgende dag al om te vertellen dat drie van de vijf kijkers voor een tweede keer willen komen kijken. ‘Hoezo matig enthousiast’, spreek ik mijn gedachten uit. Want dat was wat Maureen gezegd had over de reacties van de eerste vijf kijkers. ‘Oh‘, reageert Maureen, ‘daar moet je je niets van aan trekken. Kijkers laten het zelden merken als ze enthousiast zijn. Dat is een tactiek om de prijs zo laag mogelijk te houden.’

Na die tweede kijksessie gaat het in turbovaart. Pauline (die ik dus ontmoet heb toen de makelaar de deur niet van het slot kreeg) en haar vriend (die net als mijn Jan, Jan heet) doen een bod. Onze makelaar legt vervolgens een tegenvoorstel neer. En daarmee gaan ze akkoord. Klaar! Zo snel kun je dus een huis verkopen. We prikken een datum voor het tekenen van het voorlopige koopcontract.

In het notariskantoor zitten we met z’n allen om een grote tafel terwijl de notaris in razend tempo de overeenkomst voorleest. Ondertussen observeer ik heimelijk de toekomstige bewoners van ons huis en onze tuin. Ze zijn zichtbaar dolgelukkig met de transactie. Als de notaris het officiële gedeelte afgerond heeft, vraagt hij of de partijen nog van gedachten willen wisselen over bijvoorbeeld het overnemen van zaken in en om het huis. Pauline antwoordt dat ze graag mijn geheime tuintips wil hebben, omdat ze de tuin zoals die nu is zo prachtig vindt. Met deze opmerking steelt ze mijn tuinhart. Alle angstvisioenen die ik steeds heb, verdwijnen in één klap. Mijn tuin zal niet veranderen in een strak geschoren gazon en ook niet in een kille steenvlakte. Geruststellend idee.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>