Tuinstress

Tuinstress. Ook dat bestaat. Dat weet ik sinds kort. Zeg toe dat je tuin gefotografeerd mag worden voor een tijdschrift. Laat de tijd verstrijken tot drie weken voordat het fototeam zal aantreden. En kijk dan maar wat er gebeurt. De stress slaat toe. Want help, hoe krijgen we de tuin in drie weken spic en span, na een periode, aansluitend op het stilstand-seizoen, van alleen maar regen en kou? Gedeeltelijk uitbesteden, geen keus. Gauw bellen met hulptroepen met een elektrische heggenschaar die bereid zijn om de tachtig meter beukenhagen, de buxustuin, en de leilindes strak in vorm te knippen. Dat helpt al flink. De contouren zijn strak. En nu zelf aan de slag. Jan stort zich met schrapers, schoffels en harken op de splitpaden die op het startmoment door zaailingen en gras visueel moeiteloos overgaan in de borders en het gazonnetje. Na dagen op een krukje zijn de splitpaden schoon, en is Jan z’n rug geconsolideerd in de krukjes-stand. Borders, bospad en moestuin-gedeelte maak ik ondertussen schoon. Eerst minutieus zoals ik gewend ben te doen in het voorjaar. Maar allengs grover, sneller, en meer ‘voor het oog’. Ik knip verdorde bloemstengels en uitgebloeide bloemen die in het zicht hangen weg, maar lelijke onderdelen die ┬áje bij eerste blik niet ziet, laat ik zitten. Ook het bemesten en composteren schuif ik door naar later. Het wordt een race op de klok. Nog de avond voordat fotograaf Sabrina en tuinreporter Michael van het Duitse tijdschrift Living at Home zullen komen, zijn we tot zeker 23.00 uur uur bezig. In het donker, zo goed als op de tast. Maar het lukt. De tuin ziet eruit om door een ringetje te halen. Fotograaf en reporter arriveren en zijn enthousiast. Sabrina vindt steeds weer andere plekjes die mooi genoeg zijn om te fotograferen. Michael bedenkt voortdurend nieuwe vragen die hij ons moet stellen. Het is behelpen in een mengtaal van Duits, Engels en Nederlands, maar uiteindelijk lijkt hij tevreden. Halverwege dag twee gaat het regenen. Sabrina en Michael pakken hun spullen in en rijden richting Hamburg. Jan en ik zwaaien het aardige stel enthousiast na. Daarna zijn we gevloerd. Het was leuk. Ik ben een ervaring rijker. Tuinstress bestaat.

2 comments to Tuinstress

  • Sonja van der Lee

    Hoi Trix,

    Al bijgekomen van de stress? Hartstikke leuk, kun je laten weten wanneer het gepubliceerd wordt, dan ga ik proberen een exemplaar te bemachtigen.

    Liefs en groeten Sonjax

  • Trix

    Het artikel zou in het zomernummer van dit jaar komen. Ik zal de fotograaf mailen of ze al weet wanneer het verschijnt.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>