Schaap in de kweekkas

Het is een prachtige voorjaarsdag. Fris dat wel, maar niet te fris om buiten aan de slag te gaan.  Er schijnt zelfs een voorzichtig zonnetje. Ik ben nog maar amper bezig of ik krijg al gezelschap van kater Schaap. Hij komt een handje helpen.

Ik zit gehurkt bij de hoek van de achterveranda en wat wij dikdoenerig ‘het bospad’ noemen. Een smal zandpaadje dat achter de vijf zuilbeuken loopt. Aan weerzijden beginnen bolletjes in bloei te komen, maar ze worden belemmerd door een flink pak met bladeren van het afgelopen najaar. Taak 1 is het blad weg te halen zonder ontluikende plantjes en bolletjes te beschadigen. Op de hurken dus, en alles met de hand wegharken. Ik ben net bezig als ik een zware stap achter me naar me toe hoor komen. Dat zal Schaapje zijn, onze corpulente kater van 11 kilo, die we liefdevol ‘de grote poes’ noemen. Hij staat naast me stil. Kijkt eerst naar mij, vervolgens naar het kweekkasje dat op de hoek staat. Ik zie hem denken: zat ik daar vorig jaar niet vaak op, lekker in het zonnetje?  Hij neemt een sprong, belandt boven op het kasje en zoekt een lekkere lighouding. Maar dan zie ik het gebeuren. De perspex plaat buigt door en raakt los van de sponning.

Ik kom snel omhoog uit mijn hurkhouding, reik naar schaap…Te laat. Met een grote krak splijt de plaat in drieën en Schaap belandt in het kasje. Paniek in z’n ogen, oren plat op z’n hoofd, rent hij, zo hard ik hem nog nooit heb zien doen, naar het huis. Ik probeer hem nog wat geruststellends toe te roepen, maar hij is een en al angst en schrik. De rest van de dag zit Schaap binnen achter de bank. Maar wat nu? Ik wil kapucijners gaan zaaien in het kasje, maar dat moet dan wel dicht kunnen. Waar koop je een stuk perspex op maat? Ik heb geen idee. Ik bel filialen van Boerenbond, Praxis en Karwei. Geen perspex in het assortiment. Een glashandel misschien? Raak! Bij de glashandel een dorp verderop willen ze wel een stuk perspex op maat snijden en in het raamwerk zetten. Ik haal de stukken perspex uit de sponning en schroef het raamwerk eruit. Als ik de stukken op de grond heb liggen, komt Schaap aan wandelen. Hij staat stil bij de restanten van de plaat. Hij ruikt eraan, zet z’n mollige voetje er even op. Is dit zelftherapie voor z’n trauma? Blijkbaar stelt hem gerust wat hij ziet, want hij gaat er eens lekker bij liggen. Onze schade-expert.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>