Portugese lente

Om de winterblues af te blazen, boeken we een weekje Portugal. In de hoop op een voorschotje op de lente. We logeren in het huis van een vriend. Met zicht op zee en een geweldige tuin erbij. Elke ochtend verse jus van sinaasappels uit onze eigen citrusboomgaard.

We stijgen op in de winter bij een temperatuur van min vijf graden, gewikkeld in een duffelse jas, muts, en handschoenen. En dan landen we in de Portugese lente die als een warme deken om ons heen glijdt. Wandelend naar het autoverhuurbedrijf op het parkeerterrein verhuizen jas, muts en handschoenen al gauw naar de tas op het bagagekarretje. Het is zo’n zestien graden, heerlijk voorjaarsweer. In ons tijdelijke verblijf gaan meteen alle tuindeuren open en we nestelen ons op de veranda met uitzicht op zee en de prachtige tuin. Zoon Guus en surfvriend Pieter, die meegekomen zijn om te surfen, hebben geen tijd voor rust. Ze gooien de surfboards in de auto, en toch ook maar de dikke surfpakken erbij, en vertrekken naar de beste surfspot in de buurt. Na een paar dagen hebben we een vast ritme te pakken. De jongens in alle vroegte op om te surfen, Jan en ik met ’n boek op een ligbank in de zon, rond de middag komen Guus en Pieter terug om te lunchen en ze brengen meteen de boodschappen mee, daarna gaan zij weer surfen en ‘s avonds eten we samen thuis. We koken om beurten, maar meer zoals het uit komt.

Guus mikt de sla die ik op de plaatselijke markt gekocht heb, rechtstreeks in de kom. Volgens mij zie ik er aardig wat zand aan hangen. En zit daar ook niet een slakje verstopt?  Als ik opper dat hij de sla misschien even moet wassen, vindt hij dat flauwekul. Hij is van de generatie die de sla in zakjes bij de supermarkt koopt, en zoals hij zelf pareert: ‘Met ijswater gewassen.’  Wel zo makkelijk, vindt hij. Maar goed, hij houdt de sla wel even onder de kraan. Als ik de volgende dag om half 8 opsta komt Guus uit de tuin lopen met een winkelmandje vol met sinaasappels. ‘Kijk eens mam’, zegt ie breed grijnzend. ‘Verse sinaasappels uit onze eigen boomgaard. Nachtgekoeld en dauwgewassen.’

5 comments to Portugese lente

 • Hoi Trix,

  Een weekje Portugal. Wat klinkt dat allemaal heerlijk. Om jaloers op te worden.
  De foto liegt er ook niet om, wat een paradijsje.
  De sneeuw is hier sinds een dag verdwenen en zie nu wat neuzen van bollen boven de grond uitsteken en heb 2 bloeiende sneeuwklokjes. De lente is in aantocht ….

  groetjes Teuni

 • Lize

  Hoi Trix,
  Wat attent van je dat je me deze site hebt doorgestuurd!
  Dankjewel hiervoor.
  Vandaag heb ik em even bekeken en dacht bij het eerste plaatje dat ik verkeerd zat;)
  Wat een heerlijk plekje.
  Even alvast zo’n voorproefje nemen op de lente, lijkt me heerlijk!
  dankjewel voor het meelaten genieten en nu op naar een nieuw tuinseizoen!

  Lieve groet,Lize

 • sonja

  Hoi Trix,

  Bedankt voor de link.
  Heel leuk om te lezen.
  Niet verkeerd om zo even lekker tussendoor naar Portugal te gaan.
  Maarja, we hebben hier nu eindelijk het zonnetje ook eens schijnen.

  liefs Sonja

 • Ria

  Dag Trix,

  Wat heerlijk om er even tussen uit te zijn. Ik hoop dat je lang genoeg in Portugal bent geweest om de winterblues te kunnen afblazen, want het heeft hier behoorlijk gewinterd! Ik hoef geen wit meer te zien, maar jij wel denk ik zo, want ik heb begrepen dat jouw tuin straks een witte oase is (behalve die paar paarse cosmea :-))
  Op naar het voorjaar!
  Groetjes
  Ria

 • Ach wat is het leven toch mooi voor diegenen die het willen zien en proeven 😉 Doe mij ook maar zo’n verse Jus 🙂

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>