Piramides

De bloemenvakken zijn van mij, de groentevakken zijn van Jan. Zo hadden we het afgesproken. Maar die strikte scheiding wordt toch lastig als het op kiezen aan komt. Want uiteindelijk eet ik ook wat in Jan z’n vakken groeit. En daarbij wil ik het ook graag ‘mooi’ hebben. Ook aan zijn kant van de haag.

’Nou goed dan’, zegt Jan, ‘ik zet alleen groenten in de moestuin die we allebei lekker vinden’. ‘En die ook mooi zijn om te zien’, vul ik haastig aan. Want ik heb plotseling  een angstvisioen van strakke rijtjes met stijve kolen. ‘Mooi?’, echoot Jan verbouwereerd. ‘Alle groenten zijn toch mooi?’ Ik probeer hem ervan te overtuigen dat er ook afwisseling in moet zitten, qua kleur, vorm en hoogte. Want dat we er wel tegenaan kijken vanaf het eetterras. Ik zie aan z’n gezicht dat hij vindt dat ik me bemoei met zijn afdeling. En eigenlijk heeft hij gelijk natuurlijk. Want de afspraak was: de groentevakken voor Jan, de bordervakken voor Trix. Jan houdt zich eraan wat mijn vakken betreft. Maar ik stap rustig over de grens en bemoei me met aankoop en aanplant van de groenteafdeling. Maar we komen eruit samen. De uiteindelijke keuze van dat moment valt op kapucijners. We zijn allebei dol op verse kapucijners en in de winkel zijn die maar heel kort verkrijgbaar en bovendien vragen ze er meestal juwelenprijzen voor. Jonge plantjes vinden we niet, dus we kopen een zakje zaad. Al snel zijn het plantjes die in de volle grond gezet kunnen worden. ‘Tegen kippengaas tussen palen’, antwoordt Jan als ik vraag waartegen de kapucijners moeten gaan klimmen. Ik slik, maar zeg niks. Want dat geprotesteer van mij begint bazige vormen aan te nemen. ‘Niet goed?’, vraagt Jan, die mijn stiltes ook heel goed verstaat. ‘Mwah, kweet niet’, mompel ik onduidelijk. Ondertussen razen in mijn hoofd andere opties. ‘Misschien is een piramide ook een goed idee. Wat denk jij’, opper ik, alsof het inderdaad een democratisch besluit gaat worden. Want in mijn hoofd weet ik het al lang: er komt niet zo’n stijf hekje van kippengaas tussen rechte palen.

Ik word gered door De Tuindagen van Beervelden, in België, een van onze favoriete tuinevenementen. Behangen met tasjes met geweldige planten belanden we bij een stand vrij achteraan op het kasteelterrein. En daar staan me toch beauty’s! Piramides van acaciahout, die bij nader inspectie ook nog eens scharnierend blijken te zijn. Dus je kunt ze als een rechte piramide plaatsen, maar ook weids open zetten, zodat de klimruimte groter wordt. Perfect voor de kapucijners, daar zijn we het allebei meteen over eens. Over hekjes van kippengaas wordt niet meer gepraat. Bij thuiskomst krijgen de piramides meteen een plek in een van Jan z’n groentevakken. En nu kijken we tegen een prachtig bouwsel van groen aan, met roze bloemetjes die een voor een veranderen in veelbelovende zwarte peultjes. Alle bezoekers aan mijn tuin zijn razend enthousiast over de houten piramides, en vragen waar ze te koop zijn. Misschien wilt u dat ook weten? Ik heb wat speurwerk verricht. Zo’n piramide heet: Le Trièdre’ (Tuteur pour grimpantes) van het merk ‘Vitis in Situ’. We hebben ze gekocht op de tuindagen van Beervelde in mei bij de stand van ‘Jardins animés’, sfeerobjecten voor de tuin. Die deelnemer heeft ook een webwinkel waar de le Trièdre besteld kan worden, maar alleen op het Franstalige gedeelte van de site: www.jardins-animes.com. Dus naar het Franse vlaggetje gaan en dan klikken op ‘Tuteurs de jardin’. Het transport naar Nederland kost 42 euro. Dit is per bestelling. Dus je zou er tien tegelijk kunnen bestellen, bijvoorbeeld samen met andere tuiniers. Een ander idee is om naar de Tuindagen van Beervelde te gaan (www.parkvanbeervelde.be. Ook in het najaar wordt dit fantastische evenement georganiseerd. Jardins Animés is dan ook weer van de partij. Dus dan kunt u uw slag slaan.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>