Ochtendritueel

Mijn dag begint vroeg, zo rond 6 uur, met een rondje tuin. Een vast ritueel dat ik deel met mijn twee poezen, de grote Schaap en de frêle freule Miesje. En dan hebben we allemaal zo onze vaste dingen en eigenaardigheden…

Ik word elke dag zonder wekker om zes uur wakker en sta dan op voor mijn tuinuurtje. Met een kopje koffie loop ik dan wat rond te banjeren. Pluk hier en daar wat uitgebloeide bloemen en onkruidjes weg en beland uiteindelijk op de achterveranda. Grote poes Schaap staat daar al op me te wachten bij het kraantje voor z’n dagelijkse waterritueel. Ik draai de kraan open tot een dun straaltje, schuif een beetje met de emmer zodat hij er bij kan. Schaap focust een paar minuten doodstil op de straal en buigt dan z’n kopje iets naar voren zodat het water precies over z’n neus loopt.

Na een tijdje steekt hij dan z’n tong uit om te drinken. Elke keer weer schiet ik in de lach als ik dat zie. In stilte dan, want Schaap is nogal gevoelig als het om uitlachen gaat. Bezoek moet steevast lachen als ze voor het eerst Schaap zien. Vanwege z’n enorme postuur. Schaap krimpt dan in elkaar alsof hij zich schaamt. En dat vind ik zo zielig. Dus tegenwoordig waarschuw ik nieuw bezoek voor z’n grote verschijning en vraag of ze niet hardop willen lachen. Goed, ik lach hem dus vooral niet uit.

Ondertussen heb ik m’n koffie op en zijn de vogels aan de beurt. In de walnoot hangt een voedersilo en erachter staat een voederhuisje. Ik vul silo en huisje met voer en strooi ook nog wat op het grasveldje. Poes Miesje heeft strategisch stelling genomen onder de boombank. Zoals elke dag spreek ik haar even toe. Dat ze naar de vogeltjes mag kijken, maar dat ze geen vogeltjes mag vangen. Tot nu toe luistert ze gehoorzaam. Ze blijft gefascineerd zitten kijken naar al dat gefladder om haar heen.

Ik loop weer naar de schuur om het vogelvoer op te bergen en zie dat Schaap aan deel twee van z’n waterritueel bezig is. Hij zit in een soort van trance bij de vrouwenmantel en likt omzichtig de druppeltjes regenwater van de donzige blaadjes. En dan zijn we klaar met ons ochtendritueel. Morgen weer vroeg op. En dan doen we weer een rondje tuin. Met z’n drieën.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>