Notenoogst van de zusjes

In Brabant staan heel veel notenbomen. En de oogst is rijk dit jaar. Overal zie je tafeltjes buiten staan met zakjes walnoten en een blikje waar je geld in kunt doen. In mijn tuin heb ik ook een notenboom. Het is een feest om de noten te rapen. Maar wat doe ik met de oogst?

Elke keer als ik denk dat ik nu wel de laatste walnoot geraapt heb, voel ik nog een hobbel onder mijn schoen waar een noot ligt. Of zie ik verstopt onder een van mijn weidebloemen nog een heel groepje liggen. Inmiddels heb ik twee kleine mandjes en een heel grote plukmand vol. Ik ben net mijn handen aan het schrobben (want van de bast krijg je heel zwarte vingers!), als de telefoon gaat.

Gauw veeg ik mijn handen droog aan mijn (toch al vuile) broek. Mijn zus Jet (in het dagelijks leven ‘ons Jet’) wil weten of ik ook zoveel noten heb. Zij heeft net noten geraapt en zit op een totaal van drie manden. We lachen om het toeval. We hebben allebei voor manden gekozen om de noten in te verzamelen (want waarom geen emmer, of een jute zak…) en allebei hebben we drie manden vol. Later zie ik dat de manden van ‘ons Jet’ echt alledrie forse manden zijn. Dus dat haar oogst echt wel veel indrukwekkender is. Maar ja. Wat wil je. Ik heb één boom. Jet heeft een complete notenlaan, met wel zeven bomen. Maar waarvoor ze belt… Of ik misschien een recept heb voor een walnotentaart. Dat heb ik. Een heel lekkere taart, vooral met een beetje zure room erbij. Hij is erg machtig, dus het beste kun je er dunne cakeachtige plakjes van snijden. En niet, zoals ik de eerste keer deed, forse taartpunten. Als u nog een ander lekker walnootrecept hebt, wilt u me dat dan mailen? Dan krijgt u van mij een zak walnoten, als u dat wilt tenminste.

Walnotentaart

Nodig:

 • springvorm (26 cm)
 • boter om springvorm in te vetten
 • bloem om springvorm mee te bestuiven
 • 250 gram walnoten, gemalen
 • 2 volle eetlepels suiker
 • 150 gram bloem
 • 200 gram boter
 • 100 gram fijne suiker
 • 100 gram honing
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 6 eieren
 • snufje zout
 • Eventueel voor erbij: losgeklopte zure room of crème fraiche

Doen:

 • Oven voorverwarmen op 180 ºC (circulatie 170 ºC)
 • Beboter springvorm en bestuif met bloem.
 • Maal walnoten heel fijn, samen met 2 eetlepels suiker.
 • Walnoten en bloem in een kom mengen met een garde.
 • Boter in pannetje op zacht vuur smelten. Van vuur af laten staan.
 • Fijne suiker, honing, vanillesuiker, eieren en zout in beslagkom met mixer op hoogste snelheid 8 minuten kloppen (zet de wekker!). Mengel moet licht van kleur zijn en verviervoudigd in volume.
 • Gesmolten boter bij beslag schenken en met mixer kloppen tot boter is opgenomen.
 • Walnotenmengsel in 2 porties door het beslag vouwen. Behoedzaam, niet te veel husselen!
 • Beslag in springvorm overdoen.
 • Bak 30 tot 35 min in voorverwarmde oven op 180 ºC.
 • Taart 10 minuten op rooster laten afkoelen en dan pas ring eraf halen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>