Let op ‘t vogeltje

De vogelbescherming adviseert om vogeltjes het hele jaar door te voeren. Dus ook in voorjaar en winter. Om zo de overlevingskans te vergroten. Dus ik vul braaf elke ochtend de voedersilo en strooi ook nog wat op het gras en in het voederhuisje. Want ik gun alle beestjes een lang en gelukkig leven. En ik vind het ook gewoon gezellig, vogeltjes in de tuin. Er is altijd wat te zien.

Het effect van al dat voeren is zichtbaar en hoorbaar. Zelfs binnen. Als de tuindeuren openstaan, denkt bezoek dat we buiten een volière hebben. Dat zijn de momenten dat er een mussenkolonie neergestreken is in de zuilbeuken voor familieoverleg. Aan vogeltjes geen gebrek. Raar is wel dat er in het voorjaar elke dag tientallen groenlingen kwamen eten, en dat we nu geen groenling meer zien. Gaan ze in de zomer misschien ergens anders wonen, in het bos of zo? Of hebben ze hun biezen gepakt omdat de mussenpopulatie almaar groeit en te dominant wordt? Ik heb geen idee.

Vogels zorgen voor leuke, mooie en soms ook verdrietige kijkmomenten. Blijkbaar valt niet alleen ons op dat er zoveel musjes in onze tuin zitten. Op een ochtend sta ik stilletjes te luisteren naar het drukke gebabbel van de mussen. Ineens hoor ik het geruststellende getjilp veranderen in paniekgeluiden. En dan volgt een krijsende snerp. Ik ren naar de achterkant van de tuin om te kijken wat er aan de hand is. En nog net zie ik een grote roofvogel met een klein beestje in z’n bek een tussenstop maken op een tak van de notenboom en vervolgens de tuin uitvliegen. Dat is een musje minder. Een onbehaaglijk gevoel bekruipt me. Het zal toch niet zo zijn dat ik liefdevol vogeltjes voer en dat er een roofvogel zit te wachten tot ze dik genoeg zijn? Wat zou het geweest zijn? Een buizerd? Een valk? “Nee, da’s een sperwer geweest”, zegt vriend Maarten Koch, die fotograaf is en veel natuur fotografeert. “Sperwers hoppen van tuin naar tuin op zoek naar hun prooi. Lekker makkelijk.” Gelukkig heb ik die rover niet meer gezien. Maar te verwonderen blijft er genoeg. Ook over leuke capriolen.

Voor extra sfeer, en ook omdat hij binnen niet meer naar m’n zin staat, heb ik een kandelaar neergezet op de achterveranda. Wel zo gezellig, een kaarsje aan als het vroeger donker is. Maar wat is dat ineens voor een leuke decoratie? Heeft Jan een beeldje op de kandelaar gezet? Nee hoor. Een van de tortelduifjes die onze tuin bezoeken, is neergestreken bovenop een kaars. En hij blijft er op z’n dooie gemakje dik twee uur zitten. Gezellig, vogeltjes in de tuin. Er is altijd wat te zien.

2 comments to Let op ‘t vogeltje

 • Hoi Trix,

  Het is heel gezellig om vogels in de tuin te hebben. Ik heb wel mijn voorkeur.
  Roofvogels komen hier niet, daar woon ik niet landelijk genoeg voor. Eksters komen in het voorjaar het nest van een merel leeghalen, dat dan weer wel.
  Nu ik ook weer begin te voeren komen er koolmezen, pimpelmeesjes, vinken, merels en mussen in de tuin. Vorige week heb ik ook voor het eerst een roodborst gezien die de tuin nog niet als zijn territorium beschouwd.
  Het zaad wat in een schaaltje ligt wordt ook wel bezocht door duiven waar ik minder blij mee ben. Het voer gaat dan wel erg hard en ze laten nogal wat uitwerpselen achter. En voor je het weet zijn ze niet weg te krijgen en zitten de hele dag op de dakrand te koeren. Als je buiten komt en je zwaait met je arm zijn ze weg en dat weten ze heel snel en komen dan niet meer terug.
  Als je voert komen de vogels vanzelf en zeker wanneer het flink koud wordt weten ze het feilloos te vinden.
  Na verloop van tijd ga je het gedrag kennen van de verschillende vogels en dat is ook leuk. Ik heb een boekje bij de hand waar ik wel eens een ‘vreemde vogel’ in opzoek.

  groetjes Teuni

 • karen t

  Hoi Trix

  In het kader van 4 oktober heb ik onze tuinvogels (meesjes) getracteerd op pinda’s (eerst met warm water afspoelen anders veel te zout…) en dat moet ik dan wel de rest van de herfst en winter blijven doen (anders hangen ze aan een leeg silo’tje en dat is heeel zielig om te zien…) Wij hebben ook een binnenvogeltje, onze parkiet zit altijd los kan praten en voetballen…misschien een leuk idee om ook binnen naar vogelktjes te kijken (maar dan moeten je poezen wel eerst training krijgen denk ik).

  Groetjes Karen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>