Klimrek

Door het zachte weer is alles zeker twee weken vroeger dan vorig jaar deze tijd. De vroege witte tulpen ‘Purissima design’ hebben de bloei al achter de rug. En de latere ‘White Triumphator’ zijn al bijna over hun hoogtepunt heen. Intussen kan ik weer een project doorstrepen van mijn lijstje: het klimrek voor de Japanse wijnbes.

Als je in de belangrijke mensenwereld een idee pikt, heet dat al gauw plagiaat. Neem je in de lieve tuinmensenwereld een ideetje over, dan noemen we dat tuininspiratie. Zo werd ik tijdens een bezoekje aan kwekerij De Boschhoeve in Wolfheze enorm geïnspireerd door hun moestuin. Vooral het prachtige rek waartegen een leipeer groeide, was voor mij één bruisende bron van inspiratie. Zoiets zou mooi zijn voor de Japanse wijnbes in onze tuin, mijmerde ik. Gelukkig had ik mijn camera bij me, zodat ik gedetailleerde foto’s kon maken.

Een paar weken terug ben in de hoek bezig van de Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius). Ik bezeer me tot drie keer toe flink aan de rondslingerende takken met venijnige doorntjes. ‘En nu moet dat rek er komen’, zeg ik tegen mezelf een beetje kwaaiig.

Ik bel meteen timmerman Jan van den Bijgaart, die ook de restauratie van ons huis heeft uitgevoerd. We zitten al snel midden in een Babylonische spraakverwarring. Ik praat over een klimrek. En Jan denkt dat hij een speelrek moet maken, blijkt na een paar minuten geharrewar. Als het misverstand duidelijk is, spreken we af om het bedoelde object verder plantenrek te noemen.

Ik mail Jan de foto’s die ik gemaakt heb van het rek op de Boschhoeve en leg uit dat vooral de steuntjes belangrijk zijn. Voor het mooi. Maar ook omdat het rek los moet komen van de muur, waardoor lucht en licht vrij spel krijgen op de vruchten die straks ongetwijfeld met ponden tegelijk aan de struik verschijnen. Jan komt de maten opnemen en een week later bevestigt hij het klimrek, annex plantenrek. Het is helemaal geworden zoals ik bedacht had. Nou ja, bedacht… Ook een beetje gezien en gekopieerd dan. Maar dat noemen we in de lieve tuinmensenwereld: ‘je laten inspireren’.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>