Groot materieel

Een tijdje terug schreef ik over mijn plannen voor een bloemenweide als tijdelijk oplossing voor mijn tuin (die ik in het najaar op de schop ga nemen). Ik heb de hulp ingeroepen van hovenier Victor om te maaien, te frezen en weidebloemen te zaaien.

Het is zaterdag drie minuten voor negen. Tuinmannen Victor en Ivo arriveren. Zij gaan het kniehoge gazon voor ons maaien, daarna frezen en weidebloemen zaaien. Ze komen met groot materieel, waaronder twee grastrimmers, een freesmachine en een blaasapparaat. Als de eerste machine gestart wordt, vluchten mijn poezen Mies en Schaap in galop naar binnen. Zelf heb ik ook die neiging, want het lawaai is oorverdovend (och arme buren die lekker willen uitslapen op zaterdag!). De tuinmannen hebben doppen op hun oren. Ik spring rond om meubels en potten van het gras te halen. Ondertussen lopen Victor en Ivo rondjes over het gras met de trimmers. In een mum van tijd is ons warrig grasveld een glad tapijt. Jan en ik staan in de startblokken om het gemaaide gras bij elkaar te harken. Maar daar loopt Ivo al met de blazer. Victor zet ondertussen met rood-witte palen de graspaden uit.

Victor aan het maaien

En dan komt de freesmachine in actie. Ineens verandert de tuin in drie vakken met graspaden ertussen. Met z’n vieren harken we de grootste graspollen bij elkaar en halen stenen en glasscherven weg (een emmer vol!). Victor zaait met zwierige handbewegingen weidebloemenzaad vermengd met graszaad over de drie zandvlaktes. Nu nog even met een zachte broes sproeien en dan is het klaar. Precies drie uur zijn ze bezig geweest. Ik ben niet zo van de apparaten in de tuin. Maar ik moet nu bekennen dat het voordelen heeft. In de twee weken die ik nodig zou hebben gehad om alles met de hand te doen, heeft het zaad lekker kunnen kiemen. Er ligt al een groene waas over het zand. We hebben niet hoeven sproeien, want het heeft de afgelopen tijd voornamelijk geregend. Ik vis net een mailtje van Victor uit mijn digitale postbus. Hij schrijft: “Beste Trix en Jan, Eindelijk is er beter weer in aantocht. Vocht is er voorlopig genoeg gevallen. Om jullie nog sneller aan een mooie bloementuin met Engelse graspaadjes te helpen, kan ik aanstaande zaterdagochtend komen verticuteren en bemesten. Komt dat gelegen, zo ongeveer 9.00 uur? Met onze machine is het zo gebeurd. Dan zijn we om 11.00 uur wel klaar. Tot ziens, Victor Roosen.”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>