Groeikracht

Een tijdje terug interviewde ik voor het tijdschrift Noorderland een gepassioneerd tuinier, Menno Oosterhoff, die op alle fronten een zielsverwant bleek als het over tuinieren gaat. Hij zei een heleboel voor mij herkenbare dingen waarvan één uitspraak me erg raakte, omdat het naar mijn idee de essentie van het tuinieren weergeeft. En ook omdat er zoveel respect voor de natuur uit spreekt.

Hij zei: “Dat tuinieren, dat doe ik natuurlijk niet zelf. Ik stuur wel, maar als er geen groeikracht is, een bereidheid om te groeien, dan begin ik natuurlijk niks…” En dat is iets waar je je als tuinier steeds weer over verbaast, die groeikracht. Natuurlijk, ik werk hard in de tuin en probeer de omstandigheden voor de planten zo ideaal mogelijk te maken. Belangrijk vind ik ook om niet alleen te nemen, maar ook royaal te geven. Dus ik zaai, plant, verplant, snoei en knip terug dat het een lieve lust is. Maar ik probeer de planten ook gezond en gelukkig te houden. Ik haal dode bloemen en bladeren weg, ik geef biologische mest en voedzame compost en ik gebruik nooit gif of chemische bestrijdingsmiddelen. Ondanks al deze inspanningen van mijn kant, ben toch ík het uiteindelijk niet die het echte werk doet. Het groeien. Dat doet de natuur voor me. De zon, het licht, en de regen zijn mijn secondanten. Die groeikracht blijft een wonder om mee te maken.

Nu is het bij mij volop komkommertijd. Je houdt het niet voor mogelijk hoe die planten groeien en vruchten geven. Op 25 maart heb ik in mijn kleine koude kasje een zakje met 25 komkommerzaadjes van ‘Marketmore’ gezaaid, een kleine komkommersoort die vruchten geeft, aldus het zakje, van 20 cm lang en 5 cm dik. Op 30 mei heb ik 20 zaailingen uitgeplant in de volle grond tegen twee houten piramides. Voor de andere vijf was geen plaats meer, en die heb ik weggegeven. Toen ik die mini-plantjes zag staan, kon ik me niet voorstellen dat het wat zou worden. Een paar weken leek er niks te gebeuren. En ineens kregen ze een groeispurt.

Op 27 juni zijn het al behoorlijke planten. En op 20 juli is het een compleet oerwoud geworden. De ranken hebben niet genoeg aan de piramides en zoeken steun in de beukenhaag, de hulstboompjes en het aangrenzende terras. In het begin telde ik de bloempjes, want dat zouden allemaal komkommers worden. De bloemen maken plaats voor komkommers, in zo’n rap tempo dat ik het bijna niet meer bij kan houden. Vandaag zie ik wat kleine komkommers hangen of liggen, en als ik morgen weer kijk, zijn het ineens joekels die schreeuwen om geoogst te worden. Aan elke plant komen zeker zo’n 20 komkommers. Een snel rekensommetje leert dat ik dan een oogst van zo’n 400 komkommers mag verwachten. Misschien de volgende keer niet zo’n heel zakje zaaien. Groeikracht kan je ook overvallen.

PS Ook een overvloedige komkommeroogst? Mijn zus Jet mailt me net het recept van haar meer-dan-verrukkelijke  koude komkommersoep, oftewel komkommer cazpacho. Heel makkelijk en snel te maken ook. Een aanrader!

Ingrediënten ● 3 komkommers ● bosje basilicum ● klein bosje bieslook ●1 limoen ● 6 eetlepels Griekse yoghurt ● 5 eetlepels olijfolie ● peper en zout

● Schil de komkommers en snijd ze in stukjes. ● Haalt de blaadjes basilicum van de takjes en was ze samen met het bieslook. ● Houd 4 basilicumblaadjes apart voor de garnering. ● Pers de limoen uit. ● Doe het limoensap, de yoghurt, olijfolie, komkommer, basilicum en bieslook in de mengkom van de keukenmachine of staafmixer. ● Pureer het geheel tot een gladde soep. ● Voeg peper en zout naar smaak toe. ● Verdeel de soep over vier kommen en leg in elke kom 1 basilicumblaadje. ● Zet de kommen tot je ze gaat opdienen in de koelkast.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>