Gesneuveld in het veld

Het bloemenweitje is helemaal geworden wat  de tekst op het zakje beloofde. Nog mooier en verrassender dan ik me had voorgesteld. Op het zakje stond: een mengsel van 17 soorten dat insecten en vlinders lokt. Het klopt allemaal. In het weitje bloeien een heleboel verschillende bloemen en het is een gefladder en gezoem van alle bijen, hommels en vlinders. Poes Mies draait overuren. En ik ook. Om ervoor te zorgen dat alle dieren uit de klauwen van de poes blijven.

De bloemenwei is ontroerend mooi. Steeds ontdek ik weer nieuwe bloemen die bloeien. De voortrekker was koolzaad. Er stonden er zoveel van dat ik bang was dat ik per ongeluk een koolzaadzakjes gekregen had. Het duurde even, maar heel langzaam kwam er wat vaag roze en blauw doorheen schemeren.

En ineens was de bloemenweide compleet. Klaprozen in alle kleuren van de regenboog, blauwe en witte korenbloemen, zeeblauwe ereprijs  (zegt mijn schoonmoeder), wolfstong (zegt een vriendin), en een heleboel bloemen waarvan ik de naam (nog) niet weet. Maar mooi! Zo mooi dat ik overweeg om het aanleggen van de nieuwe tuin maar te laten zitten en elk jaar een bloemenweitje te zaaien. Als ik op de graspaden (die Jan zo netjes kort houdt) loop, voel ik me weer een beetje kind. Ik pluk links en recht een bloemetje en zet het bosje in een jampotje op de veranda. En al die fladderende beestjes! Koolwitjes dansen in stelletjes van twee boven de bloemen. Hommels verstoppen zich met hun hele lijf in de bloemkelkjes. Prachtige vlinders en libelles vliegen over. Maar daar is poes Mies ineens. Ik zie haar in een zweefduik minimaal een meter hoog boven het bloemenweitje uit komen. Ik schiet uit mijn mijmerstand omhoog en ren naar de plek waar ik denk dat Mies geland is. Te laat. Een prachtige libelle ligt aan mijn voeten. Dood. Vreemd genoeg is hij nog helemaal gaaf. Mies heeft hem niet beschadigd, maar wel dodelijk getroffen, waarschijnlijk met een rake slag van haar poot. Ik raap de libelle voorzichtig op met een blaadje papier. Vlakbij ligt ook nog een dode hommel. Ik draag de twee gesneuvelde beestje behoedzaam naar de veranda. Mies kijkt trots. Ik kijk boos terug. Ik had beter op moeten letten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>