De zijtuin

Verschillende blog-lezers sturen regelmatig een reactie via de mail of als commentaar via de site. Heel leuk. Zo heb ik al een hele groep tuinvrienden om me heen verzameld. Een van die virtuele tuinvrienden is Teuni, die ook een blog bij houdt over haar tuin.

Teuni reageert op mijn laatste stukje met een commentaar over vogels in haar eigen tuin. Ik mail haar een bedankje terug en vraag hoe het verder met haar tuin gaat. Daarop stuurt ze me een uitgebreide mail waarin ze vertelt over haar veranderplannen voor de voortuin. Ze gaat die helemaal op de schop nemen, omdat de buxushagen aangetast zijn door een slopende schimmelinfectie. Wat het precies gaat worden, weet ze nog niet, zo schrijft ze, maar ze denkt aan een structuur van hagen met wat bodembedekkers en hortensia ‘Annabelle’. In elk geval iets stijlvols en gezelligs. Wat ze absoluut niet wil, is een grindbak. En dan eindigt ze haar mail met: “Jij hebt zeker geen voortuin, hè Trix. Want daar schrijf je nooit over.” Dat klopt. Ik heb geen voortuin. Ons huis staat aan de voorkant direct op het trottoir. Maar ik heb wél een zijtuin. En daar heb ik nog nooit over geschreven, realiseer ik me ineens. Ook nog nooit foto’s van gemaakt. Ik kijk erop uit vanuit mijn ‘kantoortje’ en bedenk dat ik dat meteen wel even kan doen, foto’s maken van de zijtuin en van het poortje dat toegang geeft tot de achtertuin.

Zijtuin is wel een erg grootste benaming trouwens. Ons huis staat op een hoek, en opzij, op het noorden, is een strookje groen en een klein stoepje met klinkertjes om met droge voeten bij de poort te komen. Het strookje grond is net zo lang als ons huis daar diep is; ik schat zo’n meter of acht. Maar heel, heel smal. Op het breedste stuk bij de poort een meter of twee, en dan loopt de strook grond in een punt toe. Op het smalste stuk meet het krap 50 centimeter. De vorige eigenaar heeft hier nooit gewoond. Hij heeft het huis in heel slechte staat gekocht, vervolgens grondig gerestaureerd, en toen weer verkocht. Aan ons. Om het object wat aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers, heeft hij de zijtuin (die net als de achtertuin helemaal leeg gehaald was in verband met de verbouwing) ‘opgeleukt’ met groen. Een taxushaag, en als opvuller de bodembedekker maagdenpalm Vinca minor. Erg minimalistisch, maar wel groen. Van die bodembedekker zag je vanaf de straat helemaal niks, en ook niet vanuit mijn werkkamer. Als ik naar buiten keek, tussen het typen door, wilde ik eigenlijk wel iets groens en bloeiends zien. Daarom heb ik vorig jaar de maagdenpalm eruit gehaald en er hortensias (Hydrangea arborescens) ‘Annabelle’ geplant. In de zomer steken de grote witte bollen prachtig boven de taxushaag uit, en als ze in het najaar groenig worden, zijn ze nog steeds mooi om te zien. En het lichtgroene, lindeachtige blad haalt het sombere groen van de taxus een beetje op. Grappig, dat het dezelfde combinatie is als die Teuni voor ogen staat. Ik mail de foto die ik gemaakt heb even naar haar. En ze mailt terug: “Staat heel mooi bij het huis Trix. Een plaatje!”

PS De blog van Teuni vind je op www.teunistuin.net

1 comment to De zijtuin

  • karen t

    hoi Trix

    Nou dat is toevallig…Henny heeft onlangs haar tuin ïn het hard”laten leggen (op zijn Brabants) met wat groenvakken (2) met annabelle en daaromheen taxushaag…….

    gr Karen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>