De wereld van Mies

Alle dingen die ik doe, doe ik uitsluitend voor mijn poes Mies. Voor haar plezier, genot en geluk. Denkt Miesje zelf tenminste. Vandaag ga ik een hekje maken waartegen de lathyrus kan groeien. Mies neemt aan dat het een hekje voor haar wordt.

Poezen denken dat alles in dienst staat van hun welzijn, geluk en genot. Wij mensen zijn niet de baas, maar de slaaf van de poes. Mijn poes Mies vindt in elk geval dat de verhoudingen zo liggen. Elke handeling die ik verricht, verricht ik voor haar. Als ik de koelkast openmaak, doe ik dat alleen maar om er iets lekkers voor haar uit te pakken (verontwaardigde blik als ik zelf iets in mijn mond stop en zij niets krijgt). Als ik naar buiten loop om een rondje door de tuin te maken, huppelt zij nadrukkelijk voor mijn voeten, in afwachting van een stokje dat ze uit de lucht kan springen (verstoorde zie-je-niet-dat-ik-wacht-op-een-spelleltje-blik wanneer ik geen stokje gooi). Nadat de tuin omgespit en ingezaaid is, is Mies heel blij. Eindelijk hebben we die heel luxe, megagrote kattenbak/ravotbak voor haar gemaakt, waarnaar ze zo lang uitgekeken heeft  Ze galoppeert door het zaaibed en maakt in een rap tempo holletjes en hoopjes. Ik zie mijn toekomstig bloemenweitje in de kiem gesmoord worden. Letterlijk. Oh wat kijkt ze boos als ik in mijn handen klap en in haar richting hol en roep dat ze er meteen vanaf moet. Ze staat even stokstijf stil. Maar dan zie je haar denken: “Ik vergis me. We doen nu een nieuw spelletje.”

En ze maakt nog maar eens een rondje over het zaaibed om te laten zien hoe blij ze met de speelbak is.

Vandaag plant ik mijn zaailingen van de siererwt (Lathyrus odoratus) in de volle grond. Ik span eerst kippengaas tussen de boompalen die bij de zuilbeuken staan. Daar kunnen de plantjes dan tegenaan klimmen. Ik verzamel gaas, krammetjes en hamer. Mies zit al verwachtingsvol bij de boompaal. “Wat gaat slaaf voor mij maken?” Als alles vast zit, gaat Mies achter het gaas zitten. “Zo, dat is een leuk rennetje. Oh, mijn slaaf zet er ook nog plantjes tegenaan. Gezellig.” Uit dankbaarheid geeft Mies meteen een demonstratie ‘onder hekje door kruipen’. Plantje wordt gedeeltelijk mee getrokken, maar dat verhoogt de pret alleen maar. Geslaagd vindt Mies het nieuwe bouwsel. Een hekje voor haar. Helemaal voor haar alleen. Die plantjes graaft ze er nog wel uit.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>