De tuinwensen van Guus

Qua opvoeden en omgaan met elkaar, ben ik erg voor het bespreekmodel. Ook kinderen mogen hun zegje doen, vind ik.  Dus ik vraag zoon Guus (21) wat hij nou graag zou zien in onze nieuwe tuin. Hij woont op een kamer in Amsterdam en heeft toch al zo weinig groen om zich heen. Een verrassende waslijst met wensen volgt. Er is er niet één wens bij die ook op mijn lijstje voor komt.

Jan en ik hebben allebei zo onze tuinwensen. Jan wil graag een vijvertje, een moestuin, een veranda, en een weitje onder de notenboom waar hij kan lezen (hij bedoelt slapen, want dat is wat er altijd na twee pagina’s gebeurt). Dit zijn ook mijn wensen. Dus dan ben je klaar, zou je denken. Maar er is een probleempje. Ik heb nog wat extra dingetjes op mijn verlanglijstje staan. In plaats van een vijvertje denk ik aan een zwemvijver. En daarbij wil ik ook nog graag: een formele tuin met grindpaden en buxusvakken met weelderige beplanting, veel tuinkamertjes met hagen er omheen, een extra schuur met een sauna en een dompelput, een bessentuin, een kweekkasje, pergola’s met bloeiende klimmers en dan eigenlijk ook nog kippen.  De tuin is ongeveer 18 meter breed en 14 meter diep. Dus dat wordt moeilijk. Guus is over uit Amsterdam en ik vraag of er dingen zijn die hij graag in de tuin zou zien. Terwijl mijn vraag nog onbeantwoord in de lucht hangt, verplaatst Guus zich naar het graspad en oefent op een ‘windmill’. Hij steunt met één hand op de grond, zijn hoofd hangt ondersteboven en zijn benen klapwieken in het rond. (Guus ‘breekt’ namelijk fanatiek. ‘Breken’ is fonetisch voor breaken oftewel breakdance). Terwijl hij nog volop in deze acrobatische tour zit, roept hij: “trampoline!”  “Een trampoline?”, echo ik verschrikt. “Ja, en dan eentje verzakt in de grond. Daarop kan ik salto’s maken.  En een vloertje van 5 bij 5 m om m’n ‘powermoves’ te oefenen.  Oh, én een zwembad”. Guus is weer op z’n voeten geland en kijkt me  breed grijnzend aan: “Je vraagt toch wat ik graag wil?” Al hoofdrekenend heb ik alle meters opgeteld. Een zwembad van minimaal 4 bij 7 m, een vloertje van 5 bij 5 m, een trampoline van 3 bij 3 m. Er blijft niet veel te tuinieren over. Ik geloof dat ik terugkom op het bespreekmodel. Er zijn grenzen. Met name tuingrenzen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>