De terrazzo vloer

De terrazzo vloer op de veranda bij het huis is oud. Hoe oud precies weet ik niet. Ons huis is gebouwd in 1870, maar heeft in de jaren 20 van de vorige eeuw een grondige verbouwing ondergaan, zo lees ik in een boekje over gemeentelijke monumenten in deze streek. Hoe dan ook, de vloer is oud en ziet er slecht uit.

Grote scheuren, bruine roestvlekken en een dof oppervlak. Boenen en poetsen heeft nauwelijks resultaat. Al een paar keer hebben Jan en ik het erover gehad om de vloer op te laten knappen. Maar bang voor de kosten ook steeds weer uitgesteld. Jan ziet in het plaatselijke krantje een advertentie van een bedrijfje dat gespecialiseerd is in de restauratie en onderhoud van natuurstenen vloeren, De Haan Natuursteen in Boxtel. Ik kijk eerst op de site (www.dehaannatuursteen.nl) en zie dat ze ook terrazzovloeren doen. Ik bel en de volgende dag al komt Willem de Haan – het is een eenmansbedrijf- om te kijken. Een paar dagen later hebben we de offerte in de bus. Voor 1600 euro wordt de terrazzovloer gerestaureerd en dan zal Willem ook de antieke tegelvloer in de gang binnen meteen even schoonmaken, polijsten en in de was zetten. We gaan akkoord. Op vakantie gaan we niet en dat besparen we dus. En uiteindelijk is het voor het behoud van de vloer. De klus wordt ingepland voor drie dagen; donderdag, maandag en dinsdag.

Willem brengt ‘een maat’ mee, Twan, die het vak aan het leren is en met z’n tweeën gaan ze aan de slag. De grootste scheuren worden verder uitgeboord, de hele vloer wordt geschuurd, en dan worden de scheuren gevuld met cement en gekleurde steentjes. Een heel precies werkje, want er mag niet te veel cement bovenop komen liggen.  Bij vertrek vertelt Willem dat de opgevulde scheuren nu moeten drogen tot maandag, maar dat we de plekken de volgende dag wel om de twee uur met een plantenspuit vochtig moeten maken. Braaf doen we wat hij zegt. Want met de ochtendzon erop gaat anders het drogen te snel.

De maandag daarop worden de gevulde scheuren glad geschuurd, vervolgens wordt de hele vloer afgesmeerd met cement, zodat ook de kleine scheurtjes gevuld raken. En dinsdag wordt de vloer met een machine nat geschuurd, geborsteld, gesopt, gepolitoerd en in de was gezet. De droogtijd tussendoor gebruikt Willem om de vloer in de gang schoon te maken en in de was te zetten.

Na drie dagen schuurgeluiden genieten we nu extra van de rust. De terrazzovloer ziet er heel goed uit. De opgevulde scheuren zijn iets lichter van kleur, maar dat kleurt wel bij in de loop van de tijd. Van de kleine scheurtjes zie je nauwelijks nog iets. De bruine vlekken zijn zo goed als verdwenen. En de vloer heeft een prachtige, zachte glans. We willen hem nu wel mooi houden natuurlijk. Beurteling lopen Jan en ik met stoffer en blik om de gevallen rozenblaadjes bij elkaar te vegen. Want die geven anders bruine vlekken. Maar dat fanatisme zal wel slijten als we vergeten zijn wat de klus gekost heeft. Denk ik.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>