De kweker

Het frame van de tuin is klaar. Grindpaden zijn gelegd, terrassen bestraat. Groot materieel en manschappen zijn vertrokken, de rust is weergekeerd. En nu de planten! Waar ga ik die kopen? Kwekers in overvloed, hier in de buurt.

Jacqueline van der Kloet, de ontwerpster van onze tuin, heeft aan de hand van mijn wensenlijst een beplantingsplan gemaakt. In de borders komen uitsluitend witbloeiende planten en planten met grijs blad. Tussen borders, grasveld en moestuin worden beukenhagen geplant, zodat de tuin optisch in drieën gedeeld wordt. De hagen (met kale wortels) worden pas na half november geplant, maar de vaste planten kunnen nu al de grond in. Voor mijn werk voor (toen nog) Tuinieren ben ik verschillende keren Jan Kuijk van kwekerij De Vijfhoeven in Vlijmen tegengekomen. Niet letterlijk dan. Maar eigenaren van tuinen die ik interviewden noemden hem vaak als hun favoriete kweker. Jan Kuijk blijkt inmiddels met pensioen te zijn. Zijn collectie moerplanten is overgenomen door een kweker in Haarsteeg: Wim Timmermans. Ik bestudeer zijn assortiment op de site (www.wimtimmermans.nl) en zie dat hij bijna alle planten die op mijn plantenlijst staan in zijn collectie heeft. De kwekerij is open op vrijdag en zaterdag. De eerstvolgende vrijdag ga ik een kijkje nemen De kwekerij ligt in het buitengebied van Haarsteeg (gemeente Nieuwkuik) en wordt gerund door Wim en zijn vrouw Wilma. Ze zijn er allebei die dag. Ongelooflijk aardige mensen. Ik maak een rondje over de kwekerij en ben diep onder de indruk. Alles is prachtig gesorteerd, zelfs in kleuren bij elkaar, en de doorkijkjes naar het omringende landschap zijn schitterend. Grappig en aandoenlijk is dat er een pleintje naar Jan Kuik vernoemd is. Daar staan in de volle grond de moerplanten waarmee gekweekt wordt. Tot voor kort kweekten Wim en Wilma voornamelijk voor de veiling. Maar sinds ze de collectie van Jan Kuiijk overgenomen hebben, richten ze zich meer en meer op de particuliere verkoop. En da’s goed nieuws voor ons tuiniers. De planten worden milieuvriendelijk gekweekt in potten met een doorsnede van 15 cm. Doorgaans koop je planten in potjes van 9 cm. Grotere potten betekent grotere planten die ook beter geworteld zijn. Wat ook opvalt is de vriendelijke prijs van de planten, zeker gezien de kwaliteit. Een tijdje terug heb ik in een tuincentrum voor een tuinvriendin heel kleine Japanse anemonen gekocht voor € 4,50 per stuk. Bij Wim kosten ze maar € 2,- per stuk. Ze zijn veel groter, steviger en hebben veel meer knoppen en bloemen. En in de potten zitten geen ongewenste zaailingen of slakken. Niet alle planten van mijn lijst blijken voorradig. Maar dat is geen enkel probleem. Alles wat Wim zelf niet heeft, kan hij bestellen bij collega-kwekers met planten van dezelfde kwaliteit. Ik laat mijn plantenlijst achter en Wim brengt twee weken later alle planten thuis. Wat een luxe! En hij helpt me ook nog om de planten uit te zetten volgens het beplantingsplan van Jacqueline. Inmiddels staat alles in de grond. Dat heb ik zelf gedaan. Zover ben ik nu.

Tuinplantenwekerij Wim Timmermans, Het Zand 4, 5254 VT Haarsteeg (N.Br), tel. 073-5116025, of 06-23151230, fax 073-5117065, e-mail info@wimtimmermans.nl, internet www.wimtimmermans.nl. U kunt de kwekerij bezoeken op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en na telefonische afspraak.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>