De kat krabt…

De kat krabt… Nee, nee, nee, niet de krullen van de trap. Mijn poes Mies heeft een nieuwe hobby. Als ze vindt dat ze verwaarloosd wordt (en dat vindt ze heeeel vaak) doet ze een aanval op de leilindes.

Poes Mies heeft weer een van haar buien. Kattenkwaad noemen ze dat. Ik ben een bordervak aan het schoonmaken. En zij draait om me heen. Graaft lekker een tulpje uit, laat zich in de buxushaag rollen… En als dat nog niet het beoogde effect heeft (mijn exclusieve aandacht!), neemt ze een aanloop richting leilindes. Ze slaat haar nagels in de stam en laat die nagels uit volle kracht van zo hoog mogelijk naar beneden glijden. Als ik in mijn handen klap om haar te stoppen, doet ze er nog een schepje bovenop. Wel ja, waarom niet. ‘Dan ga ik er toch lekker in hangen en hijs mezelf met mijn nagels in de stam naar boven’. En dit doet ze dan niet in één boom, maar liefst geeft ze alle drie de bomen een behandeling. De bomen kunnen zich niet verweren tegen al dat krabgeweld. Ik moet ingrijpen. Maar hoe? De jonge bomen raken erg beschadigd en op den duur zal dit niet goed uitpakken. Ik spreek uit ervaring. In de voortuin van mijn vorige huis stonden twee bolacacia’s. Een van de twee was de favoriete krabpaal van alle katten uit de straat. Dat is niet goed afgelopen, las ik in een mailtje van de nieuwe bewoners. De boom is dood gegaan.

Zover wil ik het hier niet laten komen. Ik moet de bomen beschermen met iets waar de nagels van Mies geen grip op kunnen krijgen. Een stuk jute om de stammen binden. Zou dat iets zijn? Nee, komen Jan en ik tot de conclusie. Als dat jute nat wordt en het gaat vriezen (dat weet je maar nooit hier), dan komt er een klomp ijs vast om de stam te zitten. Dat kan nooit goed zijn. Ander idee. Er bestaan van die ijzeren boomhekwerken. Je ziet ze soms rondom een boom in een wei, om te voorkomen dat schapen de bast opeten. En in de stad om bomen te beschermen tegen vallende fietsen en vandalistische voorbijgangers. Maar die oplossing vind ik niks. Veel te opvallend zo’n stalen pantser in het zicht. Bladerend in de catalogus van postorderbedrijf De Wiltfang valt mijn oog op een kastanjehouten schapenhekje. Als ik nou rondom elke boom zo’n hekje wikkel… Dan kan Mies er niet meer bij. Wel zielig voor haar, want dan zijn haar burenbezoekjes ook verleden tijd. Maar ik moet kiezen. Mies plezier of de bomen dood. Ik kies voor de bomen en bestel een rol met 5 meter hekje van 50 cm hoog bij www.dewiltfang.nl. Ik moet even slikken als ik zie dat de verzendkosten (€ 35) bijna net zo hoog uitvallen als de aanschafprijs van het hekje (€ 43). Maar het moet maar. Want in het tuincentrum hier in de buurt hebben ze zulke hekjes niet. En nu maar kijken of de kat niet meer krabt.

1 comment to De kat krabt…

  • Jitske

    Wat u ook kunt doen is dik sisal touw (niet te strak)om de boom te wikkelen. Dan heeft u kat een krabpaal erbij maar geen schade aan de boom. Ik heb dit bij onze appelboom gedaan en het zit er nu een jaar omheen zonder schade aan de boom. Ik blij en de kat ook. Zo kunnen de katten hier hun nagels scherpen (liever de boom dan de meubels) en hun territorium aangeven (want dit is natuurlijk gedrag).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>