Correspondentievrienden

Een correspondentievriend of –vriendin. Tienermeisjes in mijn tijd hadden zo’n ‘papieren’ vriend of vriendin. Ik ook. Mijn ‘penvriend’ (zoals je die dan popu noemde) heette Ton. Zijn bijnaam was Stekel, omdat hij kort, vuurrood stekeltjeshaar had. Ik zag hem zelden, kende hem nauwelijks, maar we schreven elkaar dikke brieven, soms van wel zes kantjes. En nu ben ik weer druk aan het corresponderen. Per mail. Met u!

Corresponderen uit de tijd? Wel nee! Sinds er e-mail bestaat, wordt er heel wat afgecorrespondeerd. Nog nooit was een brief schrijven zo makkelijk. Je hoeft je hoofd niet te breken over mooie formuleringen, want het moet vooral kort en bondig zijn. En als je het juiste woord even niet kunt vinden, zet je een symbooltje (lachend gezichtje, huilend gezichtje…). Envelop en postzegels heb je niet nodig. En je hoeft ook niet naar de brievenbus te lopen. Hup, hup, je schrijft een paar woordjes, zo kort als het maar kan, klikt op ‘verzenden’ en klaar. En zo heb ik er een heleboel vrienden bij gekregen. Geen papieren vrienden, maar mailvrienden. En allemaal dank zij deze stukjes op de site van Tuinieren. Keek ik vroeger op de mat of er al een brief was van Stekel, nu open ik elke ochtend verwachtingsvol mijn mailbox. U leest mijn stukjes! En nog leuker: u schrijft dan een mailtje om te vertellen wat u ervan vindt. Ik stuur altijd een mailtje terug en met sommigen van u is er zo een hele mailwisseling ontstaan. Zo kreeg ik een tijdje terug een mailtje van Ria Bulterman als reactie op mijn notentaart-recept. Ze was van plan om de taart te gaan bakken, maar wilde weten of ze de taart in zou kunnen vriezen. Ik heb haar toen teruggemaild dat invriezen volgens mij moet kunnen (zelf nog niet geprobeerd, want de taart is steeds heel snel op). Ik schreef: ”Laat de taart voordat je ‘m invriest goed afkoelen en verpak hem in plasticfolie of aluminiumfolie. Laat hem voor gebruik in ongeveer twee uur ontdooien bij kamertemperatuur. Ben benieuwd of je de taart lekker vindt!” Ria mailde meteen terug:” Fijn dat de taart ingevroren kan worden. Die ga ik dan in plakjes snijden en in porties invriezen. Ik lees jouw stukjes van A tot Z en geniet ervan. Als ik de walnotentaart gemaakt heb, laat ik je even weten hoe het resultaat is.” Vanochtend opende ik mijn maibox en vond een mailtje van Ria. Ze heeft de notentaart gebakken en vindt hem lekker!  Dit is haar berichtje: “Ik heb net de walnotentaart gebakken en hij smaakt heerlijk! Na afkoeling ga ik snel porties snijden en die invriezen, want ik vind het heel moeilijk om er vanaf te blijven. Enne.. ik geloof niet dat ie ‘Sonja Bakker-proef’ is. Ik ben heel benieuwd naar jouw volgende stukje in Tuinieren. Groetjes en misschien tot mails. Ria Bulterman.” Nou Ria, dit is mijn volgende stukje. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Enne…je wilt vast en zeker weten hoe het met Stekel afgelopen is. Alvast mijn antwoord: “Toen er een echt vriendje in beeld kwam, heb ik het papieren vriendje in een schoendoos gestopt.”

1 comment to Correspondentievrienden

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>