Bollen

In de zes witte bordervakken komt tussen de vaste planten een mengsel van voorjaarsbollen. Sieruien en twee soorten tulpen. Alles in wit natuurlijk. De beste planttijd voor bollen is de periode oktober-december. Het is al dik december. Dat wordt even aanpoten. Maar het kan nog net.

In de zes witte bordervaklken komen drie soorten bollen tussen de vaste planten. De sierui Allium Multibulbosum, de tulp Fosteriana ‘Purissima’ (die vroeg bloeit) en ‘White Triumphator(een latere soort). Van elk 150 stuks, dus in totaal 450 bollen om te planten. Eigenlijk is het al aan de late kant. Maar goed, het kan tot en met december, zeggen de deskundigen. Dus hup, hup, nu de tuin in. Tuinontwerpster Jacqueline van der Kloet heeft op de ontwerptekening geschreven dat de bollen als mengsel geplant moeten worden. Wat zal ze daar precies mee bedoelen? De drie soorten per soort uitleggen en dan planten? Of alle  bollen in een grote mand gooien, husselen, en willekeurig planten? Ik twijfel, maar ik kies voor de eerste optie. Per soort leg ik dus de bollen uit over de vakken. En dan maak ik de gaatjes met de bollensteker op de plekken waar ik de bollen neergelegd heb. Terwijl ik op de automatische piloot bol na bol in de gaatjes gooi, komt er ineens een herinnering boven drijven. Het is herfst 1993, ons eerste najaar in ons vorige huis. Zoon Guus is dan nog een Guusje van acht jaar. Mijn Jan heeft bedacht dat het leuk (en educatief!) is om samen met Guus bolletjes te planten in het gazon.Gele krokusjes. Ik kijk uit het keukenraam en zie ze samen bezig.

Jan graaft een geultjespatroon in het gras en Guus laat de bolletjes erin vallen. Als het werk gedaan is, komen ze met rode konen lacherig binnen. Guus zegt geheimzinnig dat ze iets moois voor me gemaakt hebben en Jan vertelt plagerig dat Guus de bolletjes op z’n kop geplant heeft. Maanden later, het is dan voorjaar, kijk ik vanaf Guus z’n slaapkamer boven uit het raam naar het gazon. Ik zie toefjes geel tussen het groen piepen. De eerste krokusjes!. Een week of wat later kijk ik uit datzelfde raam. En ineens zie ik het… het patroon. Een hart! Het is een hart van gele krokusjes! Dat hebben de twee mannen voor mij gemaakt toen op die koude herfstdag .En Guus heeft al die tijd niks verklapt. Ik schiet weer vol, nu ik eraan terugdenk. Ik kom uit mijn hurkhouding, ruim bollensteker en lege zakjes op en loop naar binnen. “En”, vraagt Jan “heb je iets moois geborduurd van de bollen?”. Ook hij denkt dus terug aan toen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>