Bloemenwei

Het besluit is genomen. We maaien het gras één keer kort, en vervolgens zaaien we er een weidebloemenmengsel in. Dan hebben we de komende zomer in elk geval iets fleurigs om naar te kijken. De looppaden houden we kort.

We laten de tuin dit seizoen zoals hij is. Dan kunnen we kijken wat de zonplekken en de schaduwplekken zijn. Nu kun je daar nog weinig over zeggen. De zon staat in deze tijd laag en bovendien zitten de bomen in de omgeving nog niet vol in het blad. Leuk vind ik dit besluit niet, want mijn handen jeuken om het gras om te spitten en borders aan te leggen. Maar dat doe ik dus niet. In het najaar pakken we het in één keer goed aan. De tussentijd gebruiken we om de tuin te leren kennen, op een rijtje te zetten wat we willen, en een goed doortimmerd plan te maken. Ondertussen groeit het gras maar door. Het is nu echt te lang om met de hand te maaien. Mijn grote zus Jet komt met een heerlijke oplossing. (Als jongste van een gezin van tien kinderen blijf ik voor mijn broers en zus altijd het kleine zusje.) Jet vraagt wel aan haar Groene-Vingers-Victor, die het grote onderhoud van haar tuin doet, of hij bij ons met zijn machine het gras wil maaien. “Gaan we regelen”, zegt Victor Roosen, als hij belt en zichzelf met een lach in zijn stem voorstelt als ‘Mow Artist Victor’. Ik vertel dat ik graag een weidebloemenmengsel wil zaaien als het gras gemaaid is. “Mooi”, antwoordt Victor. “Dan zal ik het gazon na het maaien ook verticuteren (= gaten in het tapijt prikken) en lichtjes frezen (=lossnijden). Dan heeft het zaad meer houvast.” Zaterdag over een week komt de maaikunstenaar met groot materieel. Ik hoef alleen maar te zorgen dat er weidebloemenzaad in huis is, en genoeg koffie natuurlijk. Op de site van Vreekens Zaden in Dordrecht (www.vreeken.nl, tel. 078 – 613 54 67) bestel ik Vlinder- en Insectenweide Topmix , nummer 613110. Als omschrijving staat er: ‘gemakkelijk te zaaien mix van 17 soorten, volgens beproefd eigen recept. Lokt vele soorten vlinders en insecten. Nodig: 1 g per vierkante meter.’ Ons gazon meet ongeveer tweehonderd vierkante meter. Dus een zak van 250 gram (€ 39,-) moet goed zijn. Wat zal dat mooi zijn, een ouderwetse weide met bloemen!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>