Allium-offensief

Kun je van iets moois te veel hebben? Je zou zeggen van niet. Toch beginnen de sieruien me te storen. Hoe prachtig ik ze ook vind. In mijn zes witte bordervakken heb ik in december 2007, 150 bollen van sierui Allium multibulbosum ‘Nigra’ geplant.

Inmiddels hebben ze zich explosief vermeerderd (zie grote foto). Waar het eerste jaar één bloeiende stengel stond, staan nu twee, drie of vier Alliums te bloeien. Al rondwandelend tel ik nu grofweg 450 bloemhoofdjes. Vooral het blad is erg aanwezig. Het neemt veel ruimte in beslag en wordt nu snotterig en bruin. Zeker van de Alliums die aan de randen staan, springt het lelijke blad erg in het oog. De bedoeling was dat de opkomende vaste planten het blad van de Alliums zouden maskeren. Maar omdat er zoveel Alliums zijn, komen de vaste planten in het nauw. Ik wil de borders schoonmaken, bemesten en composteren, maar kan nergens bij. Ik open het Allium-offensief. Ik spit de Alliums die in de weg staan eruit, stort de bollenkluwen op een zeiltje en haal er voorzichtig de bollen waar een bloem aan zit tussenuit en leg die bij elkaar. De bollen die geen bloem hebben, houd ik apart. In eerste instantie met de bedoeling ook die te gaan oppotten. Maar als ik de berg gestaag zie groeien, besef ik dat dit niet haalbaar is. De niet-bloeiende bollen belanden in de biobak. De bloeiende bollen zet ik met plukken van een stuk of tien in potten.  En zo ben ik een paar dagen bezig en zie het aantal potten, bakken, dozen, en manden met bloeiende Alliums toenemen. Ik moet hink-stap-sprong door de tuin. Waar laat ik ze in vredesnaam? Zet ik ze buiten aan de straat met een bordje ‘Gratis meenemen’? Of ga ik ermee leuren bij familie, vrienden en buren? Als ik ‘s avonds een mailtje lees van mijn ‘blog-fan’ Irene, krijg ik de oplossing aangeboden. Ik heb haar een paar dagen geleden gemaild over mijn Allium-probleem. Als reactie daarop schrijft ze: “Als je er wat kwijt wilt… Ik zet ze er hier graag bij.“ Irene woont hier zo’n tien kilometer vandaan, en wil graag even langs komen.

De volgende dag arriveert ze, samen met haar hond Silas, beladen met dozen en bakken en een schep. We hebben elkaar nooit ontmoet, we schelen zeker vijfentwintig jaar in leeftijd (in het voordeel van Irene), weten eigenlijk niks van elkaar, maar toch klikt het meteen. We spitten en sjouwen samen in mijn tuin of we nooit anders doen. Irene neemt uiteindelijk zo’n vijftig Alliums mee, en ook nog wat planten die ik te enthousiast  gezaaid en vermeerderd heb, waaronder komkommer, Oost-Indische kers, prikneus en gele framboos. Als ik haar auto nazwaai, zie ik nog net het snuitje van hond Silas tussen het plantenoerwoud piepen.

De dagen erna gaat iedereen die op bezoek komt, met Alliums weg. Mijn zus Jet neemt een mand vol mee, hovenier Victor Roosen, die komt helpen met de hagen knippen, laadt vijf potten op z’n wagen… Uiteindelijk zijn de Alliums in de borders teruggebracht tot een acceptabel aantal. Veel en veel minder, maar veel en veel mooier. Het is echt waar: van iets moois kun je te veel hebben.

2 comments to Allium-offensief

  • karen t

    Hoi Trix

    wij hebben ook nog zeker twee vierkante meter…..te vullen: onze lavendel is ermee gestopt….(ineens) Kom maar eens kijken……(en meebrengen) Guus al gepolst mbt reuni Schraven….?

    groetjes Karen

  • toon

    Ook in Kreta worden de berichten gelezen. Fraaie aanpassing van de tuin. Zijn er na de digitale advertentiecampange nog bollen over voor de familietak, residerend in Westzaan en omstreken, of zijn ze allemaal vergeven? Indien aanwezig, houden we ons aanbevolen voor een proefplanting.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>