Afdeling nazorg

Het eerste glorieseizoen van mijn aangelegde tuin zit er zo’n beetje op. De beukenhaag krijgt bruine blaadjes, de lindes worden kaler, de walnoot laat z’n vruchten vallen. Het slaapseizoen komt eraan. Kwekers, hoveniers en tuinontwerpers krijgen het nu ook wat rustiger, zo merk ik. De afdeling nazorg komt in actie.

Aan de telefoon is Wim Timmermans. De kweker die de planten en de haagbeuken geleverd heeft. Of alles goed aangeslagen is, wil hij weten. Als er kwakkelaars tussen zitten, krijg ik nieuwe planten van hem. Nou, dat valt reuze mee, vertel ik hem. De pioenen hebben niet gebloeid en zijn nauwelijks gegroeid, maar die hebben tijd nodig om te settelen, zo weet ik uit ervaring. Dus die geef ik nog een kansje. Er zijn wel enkele haagbeuken die het niet gered hebben. Wim zal in november een paar nieuwe brengen. Ik heb de verbinding nog maar net verbroken, of weer rinkelt de telefoon. Het is groenontwerpster Jacqueline van der Kloet. Dat ze eind van de week voor een van haar beplantingsprojecten in de Efteling moet zijn en dus in de buurt is en dan graag even haar ontwerp ’in het echt’ wil bekijken. We maken een afspraak. Het laatste dat Jacqueline gezien heeft van de tuin, was toen die nog een verwilderde bloemenweide was.

Ze heeft het tuinplan zelf getekend, maar ze is toch zichtbaar verrast door het resultaat. Ze stapt vrolijk door de tuin, plukt hier en daar een verwelkt bloemetje weg. Een paar dagen later floept er een mailtje in mijn digitale postbus van hovenier Victor Roosen. Of het goed is als hij langs komt. Want hij wil nu wel eens zien hoe het geworden is, met de planten erin en zo. Victor heeft vorig jaar in juni de aanleg gedaan, van de tuin leeghalen tot en met het bestraten van paden en terrassen. Hij wandelt over ‘zijn’ aangelegde paadjes, kijkt links en rechts, en vindt de witte beplanting leuk. Dan houdt hij stil bij onze laatste aanschaf: een doopvont die dienst doet als drinkbakje voor de vogels. Hij kijkt peinzend en steekt z’n hand in het water. ‘Nogal diep zo’, zegt hij vervolgend laconiek. “Daar moet je een steen in leggen. Dan kunnen de vogels badderen zonder dat ze kopje onder gaan.” Helemaal niet aan gedacht. Stom. Als Victor weg is, duikel ik in de schuur twee overgebleven bakstenen op en stapel die in het doopvont. Nog geen tien minuten laten strijkt er een merel op de rand neer, kijkt even in het water en springt op de steen om zich vervolgens uitgebreid te gaan wassen.

Voor meer informatie over ‘mijn tuinteam’:

www.jacquelinevanderkloet.nl

www.victorroosen.nl

www.wimtimmermans.nl

en nee… ik krijg geen korting, omdat ik reclame voor ze maak!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>