Aardappelavontuur

Als boerendochter zou ik als vanzelf moeten weten hoe ik aardappels moet telen. Niet dus. Ik was pas tien toen mijn ouders stopten met de boerderij. Te weinig tijd gehad om het vak spelenderwijs op te pikken. Ik zal het zelf moeten uitvinden.

In onze zes moestuinvakken heb ik al van alles uitgeprobeerd. Kapucijners, stokbonen, suikermaïs, augurken, komkommers. Allemaal voor de eerste keer en allemaal een daverend succes. Aardappels, daar durf ik steeds maar niet aan te beginnen. Ben afgeschrikt door nare verhalen over teerhartigheid en gevoeligheden, zoals de gevreesde aardappelziekte. Aan chemische bestrijdingsmiddelen doe ik niet, dus het moet wel een beetje sterk zijn en zonder hulpmiddelen willen groeien. Maar kom, dan zal de oogst mislukken. Wat dan nog? Gewoon proberen. Ik zie al heerlijke maaltjes met smaakvolle bio-patatjes voor me. Die rode Roseval lijken met wel wat. Ik lees me in via internet. Eind maart moeten aardappels de grond in. Tegen die tijd struin ik de webwinkels af op zoek naar eco-pootaardappelen. Kijk bij onder andere www.vreeken.nl en www.tuinspul.nl, omdat ik weet dat ze daar biologisch geteeld pootgoed verkopen. De Rosevals blijken overal uitverkocht. Nou zeg. Ben ik eindelijk vast besloten om aardappelteler te worden, kan ik nergens de gewenste pootaardappels vinden. Ook bij groenten- en kruidenkwekerij Klerks van Bert en Annie Klerks in Oisterwijk (www.tuincentrumklerks.nl) ben ik te laat voor de Roseval. Maar daar hebben ze wel een goed alternatief: de eco-aardappel Raja. Volgens Bert een supersterk ras dat echt niet gevoelig is voor ziektes. Bert beantwoordt geduldig al mijn vragen; vindt het duidelijk leuk dat ik zo kleinschalig aardappels ga telen. Hij rekent me voor hoeveel aardappels ik nodig heb voor mijn vakje van 1 ½ bij 2 meter. De aardappels moeten 30 cm van elkaar gepoot worden, en de verschillende rijen dan weer zo’n 50 cm uit elkaar. We komen uit op drie rijen van elk vier aardappels, dus 12 aardappels. Als ik wil weten of we daar wel genoeg aardappels van gaan krijgen, vraagt Bert met hoeveel mensen we ervan moeten eten. Hij moet erg lachen als hij hoort dat Jan en ik meestal met z’n tweetjes zijn. Bert schat in dat onze hele Leunisdijk wel mee kan eten van de oogst van die twaalf aardappels. Ik geloof hem eerlijk gezegd maar half. We zullen zien hoe het uit gaat pakken.

Een mooie droge dag eind maart is onze eerste tuinierdag. Ik snoei de hortensia’s en Jan gaat met de aardappels aan de slag. Bij wijze van pootlijn legt hij de schoffel op de grond en maakt langs de lange steel met de bollenpoter (slim!) gaten van 10 cm diep op onderlinge afstand van 30 centimeter. Als hij vier gaten op een rij heeft, verhuist hij de steel zo’n 50 centimeter en maakt weer vier gaten, en ten slotte het derde rijtje. In elk gat legt hij een aardappel en vult het verder op met aarde. Nog een beetje aanharken met compost en koemest en dan met een fijne broes sproeien. Groeien maar! Al na een week zien we wat groens verschijnen.  En in een mum van tijd zijn het forse planten.  En als ze dan ook gaan bloeien, is het helemaal een feest. Op dat moment kan het me al helemaal niet meer schelen of er straks ook nog aardappels aan komen. Want zo’n veldje met bloeiend fris groen is op zich al prachtig.

Ik zoek na wanneer we kunnen oogsten en lees dat het zover is als de planten uitgebloeid zijn en het blad begint te verdorren. Als echt alle planten er treurig uit beginnen te zien, gaan m’n handen jeuken. Kweker Bert heeft me geadviseerd om een riek onder de plant te steken en dan de plant, met aan de uitlopers de aardappels, naar boven te halen. Bij de eerste plant doe ik het zo, maar als ik meteen twee aardappels met flinke prikgaten naar boven haal, stel ik het plan van aanpak bij. Voorzichtig trek ik de volgende plant uit de grond en graaf met m’n handen de aardappels uit. Elke plant geeft zeker wel 30 aardappels. ‘Een rendement van driehonderd procent’, concludeert mijn broer Willem die ik net op oogstmoment aan de telefoon heb en die nogal van de cijfers is. Volgens hem geeft geen enkel ander product zoveel rendement. Ik moet zeggen dat ik het ook een wonder vind. Je stopt eind maart 1 aardappel in de grond en eind augustus haal je er 30 uit. Gemiddeld 1 kilo aardappels per plant. Ik sorteer ze op grootte in drie manden en die raken alle drie gevuld.  De joekels voor friet en poffen, de middenmaatjes voor soep, salade en koken, en de kleintjes voor bakken. Het toeval wil dat twee dagen na de oogst de jaarlijkse familielunch met mijn broers en zusje en partners bij ons in Esch is. Ik zet de drie manden strategisch in de keuken bij de deur met papieren zakjes erbij. Na afloop neemt iedereen een maaltje mee. Ik kom uit een gezin met tien kinderen. Dus dat schiet wel op. Ik hoef niet op de Leunisdijk te gaan venten. De aardappels moeten donker en koel bewaard worden. In onze kelder is het niet erg koud, omdat de vriezer warmte verspreidt, maar koel genoeg. Alleen donker is een probleem. Want er zit een raampje. Vooralsnog leg ik op de manden een stuk papier zodat er geen licht bij kan.

Een paar dagen later, als ik mijn groenrubriek voor het tijdschrift Noorderland aan het samenstellen ben, kom ik al surfend in de webshop www.trendsandvision.nl een aardappelmand tegen. Ideaal voor mijn aardappeloogst. Meteen besteld en twee dagen later in huis. De oogst die na het bezoek van mijn familie over is gebleven, past er precies in.

9 comments to Aardappelavontuur

 • Hoi Trix,

  Mijn vader zette vroeger ook aardappelen maar ik zou ook niet weten hoe dat precies ging. Ik weet wel dat ze in de winkel best duur zijn als je een aparte soort koopt. Ik haal geen grote hoeveelheden bij een boer want daar eten we ze te weinig voor. Vroeger at je elke dag aardappelen maar daar is wel een en ander in veranderd.
  Leuk dat je moestuin zo goed gaat en nu weer zoveel aardappelen kunnen oogsten, erg dankbaar en je kan de familie ook nog mee laten genieten.
  De afgelopen zomer was hier de tuin wat minder. Heeft ook wel met het weer te maken. Ik ga in het middenstuk tussen de buxushagen weer eens aan de slag want dat wordt een beetje te wild met uitschietende rozen die door de vele regen uit zijn proporties zijn gegroeid. De voortuin heeft inmiddels een nieuwe invulling gekregen. Zal nog wel eens foto’s sturen.
  Is de witte tuin nog steeds wit bij jou? Ben benieuwd.

  Met vriendelijke groet,
  Teuni

 • jeannet breij

  het is al een poosje geleden dat ik gereageerd heb. Per ongeluk heb ik mijn reactie verwijderd maar hier is nog iets.
  Veel mussen had ik in de tuin. Het was een gekwetter van jewelste vooral rond het middaguur. in onze moestuin moet ik ook aan de slag. Stokken van de bonen opruimen en wat al niet meer.
  gelukkig krijg ik hulp vanavond
  groet
  Jeannet

 • Bernadette van Loon

  Lieve Trix,
  Leuk weer zo’n spannend verhaal op je blog.Wat zien je aardappels er mooi uit, echt een plaatje. Ik had afgelopen najaar knoflook in mijn kruidenbak gezet, maar dit verhaal is niet zo goed afgelopen. Ik kreeg mooie uitlopers in het voorjaar, maar naar de lookjes ben ik nog steeds op zoek. Ik zal de volgende keer ook eens op internet zoeken naar de ‘gebruiksaanwijzing’.
  Groetjes, Bernadette

 • hanna

  hoi lieve trix,
  wat een leuk verhaal weer!nu loop ik mooi jullie heerlijke aardappels mis!
  tot snel? liefs

 • Trix

  We bewaren wel een paar aardappeltjes voor je. Kom maar gauw! Trix

 • toon en mieke

  Wat waren de aardappels lekker! We hebben ze vandaag voor de eerste keer gegeten en terwijl de borden nog op tafel staan en ik ook nog naar PSV kijk (Mertens maakt net een doelpunt), wil ik je toch nu vast complimenteren met de heerlijke smaak en volgens ons een rendement van 3000 %.
  Liefs

 • Trix

  Dit gooi ik in de groep: hoeveel is het rendement als 1 aardappel een oogst van 30 aardappels oplevert? 1 Aardappel is 100%. Dertig aardappels is 30 x 100= ja, inderdaad: 3000. Volgens mij moet Willem opnieuw naar school. En ik ook.

 • Ongelooflijk de natuur!
  Ik denk altijd aan 1 zaadje planten: er onstaat 1 plant die weer 100 zaadjes geeft (en vaak nog meer), nu zal ik volgende keer ook aan aardappels denken 🙂
  Ze waren trouwens erg lekker. Er zit zoveel smaak aan tov gekochte aardappels!

 • Harm Kors

  Beste Trix,Vol genoegen heb ik je artikel in noorderland gelezen van de aardappels,zelf ben ik biologisch hobbey teler van meer dan 40
  soorten groente,mijn tuinen zijn gezamelijk meer dan 23 are,die vol staan met mooie biologische groenten waarvan ik ook veel verkoop om
  de kosten er weer uit te halen.
  Maar terug op de aardappels,ik teel al twaalf jaar de TEXLA,ook deze aardappel is rood en de herkomst is van Texel waar de ontwikkelaar van
  dit ras zit,mijn pootgoed haal in ieder jaar bij die mensen op Texel.
  De Texla word ook biologisch bij mij geteelt en is niet vatbaar voor de gevreesde aardappelziektes.
  Ik kan uit ervaring na 12 jaar spreken en is zeker de moeite waard om te proberen.
  Meer weten mijn mailadres heb je.
  Harm .

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>