De tractor

Het is mei 1962, ik ben zeven jaar. Ik zit op het bijrijderzitje van onze grijze tractor, merk Ferguson.  Mijn grote broer Joop, dertien jaar ouder dan ik, chauffeert in rechte lijnen over het land. De lentezon schijnt, het zand stuift rondom ons heen, de ploeg achter de tractor trekt diepe voren. Dan ineens rammelt er iets aan de ploeg. Joop mindert snelheid,  kijkt over z’n schouder wat er loos is, maar ziet op die afstand niks geks. Hij moet op inspectie en vindt dat ik maar even het stuur vast moet houden. Gauw schuif ik op de bestuurdersplek. ‘Niks doen’, zegt Joop, ‘het stuur vasthouden en recht vooruit blijven rijden’. Hij springt van de langzaam rijdende tractor, rent naar achter om iets te herstellen. Ik ben apetrots dat ik deze verantwoordelijke taak krijg toegeschoven. Maar naarmate de horizon dichterbij komt, begint er een paniekerig gevoel naar boven te borrelen. Ik roep naar Joop dat hij op moet schieten. Ik zie het eind van ons landje naderen, met de sloot en de weg die erachter loopt. Gas minderen, of remmen, ik weet niet hoe dat moet. Ik begin steeds harder te gillen dat ik wil stoppen. Een halve meter vóór de sloot springt Joop naast me, duwt me opzij, trekt aan het stuur en stampt ergens op een rem. Terwijl ik met gierende paniekuithalen huil, lacht hij een bulderende lach. Hij vindt het  een goeie mop. Aan deze gebeurtenis moest ik ineens denken toen ik het persbericht doorbladerde over de nieuwe tuintractor van Husqvarna.  Een geweldig apparaat, ongetwijfeld, maar mij krijgen ze daar niet op.

PS Ondertussen in mijn eigen tuin: de wisteria bij de veranda is bijna in bloei…

2 comments to De tractor

 • Sonja

  Dag Trix,

  Wat een leuk verhaal zeg, zie het al helemaal voor me. Arme jij. Zou ook een actie van één van mijn broers kunnen zijn.

  Liefs en groeten
  Sonja

 • Beste Trix,
  Terug van weggeweest. 🙂
  Een bijzonder verhaal. Ik zie het helemaal voor me. Ik snap je paniek en zo’n belevenis vergeet je nooit meer.
  Bij mij zijn er al een paar trosjes uit van de Blauwe regen. Hij hangt tegen een zuidmuur en met de zon er op de afgelopen weken gaat het erg hard.
  Is je tuin inmiddels wat je ervan had verwacht? Allemaal witte bloemen of zit er toch nog wel een kleurtje in? Is de Wisteria trouwens ook wit? Die geuren heel anders dan de blauwe. Een fijnere geur, niet zo bedwelmend.

  groetjes,
  Teuni

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>