Wat is dit?

Van de redactie van Tuin&Co krijg ik een cadeautje. Een voorwerp dat bestaat uit een houten steel en een soort grote lus van glanzend koper. Prachtig voorwerp om te zien. Maar… wat is het eigenlijk?

Op de redactie van Tuin&Co is iedereen altijd hard aan het werk. Om weer eens bij te kletsen, spreken we af dat we ergens in de buurt wat gaan drinken en een hapje eten. Mijn collega’s bestempelen het als mijn afscheidsetentje. Mijn dag in de week als stand-by tekstredacteur komt te vervallen, omdat er een vaste tekstredacteur is aangenomen (welkom Marieke!).  Maar ik blijf invallen op afroepbasis en mijn schrijfactiviteiten voor het blad gaan ook gewoon door. Dus ik vind dat afscheidgedoe een beetje overdreven. Maar als aanleiding voor een lekker etentje natuurlijk prima. Blij verrast ben ik als ik een cadeautje krijg. Eenmaal uitgepakt is er ongetwijfeld een groot vraagteken op mijn gezicht te zien. “Mooi”, zeg ik, “heel mooi” en draai het voorwerp rond in mijn handen. Stoere houten steel met een soort lus van glanzend koper. “Maar wat is het eigenlijk? Een vergrootglas waar het glas uitgevallen is? Of een lorgnet, ook zonder glas?” Ik heb echt geen idee. Collega Anneke heeft het cadeautje voor me uitgezocht en legt uit dat het een onkruidwiedertje is.  Ze schuift me de begeleidende brochure van Kopersporen toe en daarin zie ik het dingetje afgebeeld staan, maar geen tekstje erbij.

De volgende dag laat ik het thuisfront m’n aanwinst zien. Man Jan denkt dat het een garde is, zoon Guus veronderstelt dat het een eeltschraper is en z’n vriendin Hanna opteert voor een slakkenvanger. Ik kijk op de site www.kopersporen.nl en vind het handwiedertje. Het heet Nunki en volgens de beschrijving gaat onkruid wieden met Nunki moeiteloos. Het mes snijdt soepeltjes door het onkruid en maakt gelijktijdig de grond los. Bovendien, aldus de site, heeft het koper een gunstige invloed op de bodemstructuur. Ik sta natuurlijk te popelen om dit wondergereedschap uit te proberen. Maar vooralsnog valt er niks te wieden in mijn tuin. Want alles is bedekt met een dik pak sneeuw.

4 comments to Wat is dit?

 • Haha.. volgens mij gewoon een heel multi-functioneel apparaatje!

 • Dacht al een een appelvangertje maar dan zonder netje 🙂 Mmmm ben benieuwd hoe het je bevalt.

 • Ria

  Dag Trix,

  Wat een leuk handwiedertje! Mocht het ooit weer voorjaar worden ;-)en je gaat het gebruiken, dan ben ik heel benieuwd hoe het je bevalt! Het lijkt mij heel handig en ik heb het alvast op mijn verlanglijstje gezet!

  Groetjes
  Ria

 • Marga

  Hallo Trix,

  Ik lees nog steeds zo nu en dan je weblog, zoals je ziet.

  Ik ben erg benieuwd hoe je handwiedertje bevalt. Inmiddels heb je het vast al geprobeerd.
  Zou je me kunnen laten weten of het makkelijk werkt? En haalt het ook de wortels van het onkruid weg?
  Mijn tuin is eind vorig jaar aangelegd en het onkruid schiet de grond uit. Waarom groeit onkruid nou altijd harder dan de plantjes? 🙁

  Oh, wat zielig dat verhaal van Schaap!
  Het leek me zo’n gezellig kameraadje (als je daar bij katten/poezen al van kan spreken).

  Groeten,

  Marga

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>